Publika 1 grupna Medium

 „U prošloj godini obavljeno je radova i usluga u vrijednosti oko 122  milijuna kuna, ugovoreno je preko 317 milijuna te je pripremljeno projekata u vrijednosti više od 216 milijuna. Brojke govore same za sebe. Naš izvorni proračun iznosi svega 10 milijuna kuna, uz fiskalna izravnanja on je oko 19 milijuna, ali trudom i radom, sinergijom snaga, samo tijekom jedne godine napravimo velike i značajne korake na koje svi zajedno trebamo biti ponosni“, istaknula je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević obraćajući se  gostima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac što je prijepodne održana u kino sali Hrvatskog doma.

U nastavku 12-minutnog obraćanja praćeno video zapisima gradonačelnica je istaknula: „Prvo područje u kojem se značajno ulagalo su prometne površine i nogostupi. S obzirom da je na našem području u provedbi veliki projekt aglomeracije ulaganja u stavku prometnih površina u 2021. godinu su jako vidljiva. Obnovili smo niz prometnica i nogostupa, ali i gradimo nove. Ne samo u naselju Pakrac nego i u ostalim naseljima. Provedeno je 30-ak projekata izgradnje, sanacije, održavanja i projektiranja….“

Poboljšati  kvalitetu života

Trudili smo se poboljšati kvalitetu života naših sugrađana kroz ulaganja u kulturne  i javne površine. Adaptirali smo društvene domove u Kraguju, Velikom Banovcu, Novom Majuru, gradski prostor u Ploštinama, Badljevini i to ćemo i dalje nastaviti raditi. Sanacija pročelja na zgradi glazbene škole je završena, projekt izgradnje i opremanja nogometnog igrališta s umjetnom travom se bliži kraju, podignut je teniski balon na igralištima, obnovljena je zgrada u vlasništvu pakračke župe i prenamijenjena u prostor dječjeg vrtića, uređena je poučna staza „Kalvarija“. Svojim tijekom ide i izrada tehničke dokumentacije za obnovu zgrade stare bolnice u kojoj će biti smješten Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam, a uskoro nas očekuju građevinski radovi na Spahijskom programu kroz projekt „Svijet graševine“. Svi ovi projekti sufinancirani su kako iz gradskog i državnog proračuna, tako i EU sredstvima, pa ću zahvaliti Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu turizma i sporta te Hrvatskom nogometnom savezu.“

IMG 9897 Medium

Naglasila je i značaj Europskog socijalnog fonda u prošloj  godini. Kroz njega je  provedeno niz projekata u dječjem vrtiću, ali i udrugama poput Udruge slijepih, Gradskog društva crvenog križa, NK Hajduka, Udruge policije branitelja Pakraca i Lipika, CRO OUTDOOR, Matice umirovljenika i „Latica“, a nije zaboravila niti programe financirane iz gradskog proračuna namijenjenih razvoju gospodarstva, demografiji, školovanju.    

Gosti hvalili učinjeno

Njeno obraćenje je bilo i temelj pozdravnih obraćanja gostiju. Nataša Tramišak, danas izaslanica predsjednika Vlade RH, inače ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, podsjetila je na svoje učestale dolaske u Pakrac naglašavajući da uvijek imamo što novo pokazati uslijed čega nestaju tragovi rata što je posljedica naše upornosti, sve s ciljem poboljšavanja kvalitete života, standarda i ostanku mladih ljudi. Ona je najavila 25 milijardi eura iz EU koje će doći u narednom razdoblju u Hrvatsku za što je u Pakracu već započeto s izradom projektne dokumentacije.

Tramišak Medium

Županica Antonija Jozić je pohvalila stavljanje u prvi plan građane te projekte značajne za obnovu infrastrukture, ali i ulaganje u gospodarstvo,  ljude i mlade koji su bogatstvo svakog grada. Na takvoj orijentaciji je čestitala gradonačelnici s najavom da uz takvu orijentaciju neće izostati pomoć županije i ministarstava.

Jozićka Medium

Uz čestitke za učinjeno tu pakračku sinergiju lokalnog, regionalnog i državnog je primijetio i  Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, koji se obratio uime svih prisutnih načelnika i gradonačelnika kojih je bilo podosta, osim iz svih jedinica lokalne samouprave županije i okolnih gradova te Dobretića (BIH) i Konavla. Siniša Jenkač, danas i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa, podsjetio je na povezanost ova dva grada kroz 104. brigadu HV naglašavajući u Pakracu vidljivu prisutnost energije bez koje ovako veliki broj investicija ne bi bilo, ali i činjenicu da je izmjenom sustava oporezivanja u korist jedinica lokalne samouprave Državni sabor omogućio privlačenje sredstava iz fondova EU uprava u ovako malim sredinama.   

Uručena gradska priznanja

Uobičajeno na sjednici su gradonačelnica i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić uručili gradska priznanja za prošlu godinu, kako je to prošlog mjeseca odlučilo Gradsko vijeće. Pečat grada Pakraca je primila Sendi Štrbac iz Pakraca. Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ su uručeni Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za područje gospodarstva, Violeti Vonić iz Pakraca za područje zdravstva i socijalne skrbi i posmrtno Siniši Karačiću – Sikiju za područje fizičke kulture.

U ime nagrađenih se emotivno „zahvalila svom gradu koji prepoznaje i nagrađuje rad pojedinca“ Violeta Vonić.

Nagrađeni skupna Medium

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić podsjetivši u uvodnom dijelu na povijesni značaj koji Pakrac ima od srednjeg vijeka i pojave isusovaca do Domovinskog rata, ali koji ima i budućnost zahvaljujući svim gradskim strukturama koje se trude stvoriti lijep grad s velikim mogućnostima. U završnom obraćanju zahvalio se svima gostima „na dolasku što pokazuje da podržavaju i vole ovaj grad“ te čestitao nagrađenima uz napomenu da su preskočili ljestvicu koju je Pakrac podigao vrlo visoko kada su u pitanju njegove nagrade.

Publika 3 Medium

Uz spomenute ovoj svečanosti su prisustvovali počasni građanin Mladen Markač, više državnih tajnika i dužnosnika ministarstava, dožupani, čelnici različitih županijskih i gradskih institucija, predstavnici udruga i gospodarstava.  

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici i profesori Osnovne glazbene škole Pakrac.

Publika 1 Medium