IMG 20220201 083923

Nakon što budu provedene sve potrebne pripremne radnje, očekujemo da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren tijekom ožujka, najavio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Tom prilikom Horvat je otkrio da se u tu svrhu planira utrošiti oko 50 milijuna kuna, a nakon odabira banaka koji bi trebao biti reguliran tijekom veljače, APN bi zahtjeve građana trebao zaprimati od 21. ožujka.

„S obzirom da je svrha ovog Zakona poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje odlazaka broja mladih obitelji, ovaj će poziv biti otvoren sve do utroška planiranih sredstava za subvencioniranjem“, istaknuo je ministar u ponedjeljak u objavi na internetskoj stranici Ministarstva. 

U objavljenom hodogramu ministarstvo predviđa da će 9. ožujka biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita, a od tada će i građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite. Datum 21. ožujka je naveden kao trenutak kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). 

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućena je subvencija mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Kandidatura za subvenciju podrazumijeva pravovremeno prikupljanje potrebne dokumentacije, koja je po objavi poziva uredno specificiranja na web stranicama APN-a. Eventualna pomoć oko kompletiranja i popunjavanja iste može se potražiti kod lokalnih registriranih agencija za promet nekretninama. Jedna od takvih je i Nekretnine Vostri, vlasnice Sande Vostri koja je s nama podijelila višegodišnje iskustvo u pripremi prijavne dokumentacije.

Sredite dokumentaciju i spremni dočekajte ožujak

„Tako je, novi krug APN-ovih stambenih subvencija započinje sredinom ožujka. Mladi često zovu i zanimaju se za ovaj vid pomoći pa sve ide u prilog tome da će ove godini biti pojačan interes za subvencije. Zato savjetujem svim potencijalnim kadidatima da unaprijed pripreme dokumentaciju kako bi se prijavili odmah po otvaranju poziva. Iako on traje do utroška svih 50 milijuna kuna, valja ući u obradu što ranije. Također, moram reći da su svi prijavljeni kojima je naša agencija pomagala oko dokumentacije uredno prošli na natječaju, barem što se papira tiče. Zato, ako nešto nije jasno, javite se i pitajte, tu smo za vas!“, poručila je Sanda.

Nekretnine Vostri

Podsjetimo, subvencija se dodjeljuje osobama mlađima od 45 godina i to za prvih pet godina otplate kredita, uz dodatne pogodnosti koje nose djeca ili invalidne osobe s tjelesnim oštećenjem iznad 50 posto. Isto tako, važno je znati da visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najviše dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, napominju iz Ministarstva.

Koliko je popularna ova mjera u Hrvatskoj, svjedoči podatak o 22.169 odobrenih zahtjeva za subvencioniranjem od početka njene provedbe 2017. godine pa zaključno s posljednjim pozivom u ožujku 2021. godine. Po podatcima Ministarstva, za subvencije je iz državnog proračuna dosad isplaćeno više od 456,7 milijuna kuna.

43 obitelji koristilo gradsku pomoć za kupnju ili adaptaciju

Grad Pakrac također ima paralelan program pomoći mladim obiteljima. Ako prođu na APN-ovom programu ili neovisno o njemu kupe kakvu nepokretnu imovinu, slobodno mogu pokucati na vrata gradske uprave i zatražiti pomoć u propisanom postotku ili maksimalnih 15 tisuća kuna za kupnju, izgradnju ili rekonstrukciji stambenog objekta te za kupnju građevinskog zemljišta. Takva financijska pomoć je višegodišnja praksa Grada provođena kroz Javni poziv mladim obiteljima na podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava u svrhu rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca. Koliko je ova mjera popularna i pomaže mladima svjedoče podaci za prošlu godinu koje smo dobili od Ivone Sandrin, više stručne suradnice za poslove Grada Pakraca.

„U 2021. godini je temeljem navedenog Javnog poziva odobreno 43 zahtjeva od 48 pristiglih, za što je odobreno više od 500 tisuća kuna. Kroz takav program pomoći 19 mladih obitelji je izvršilo rekonstrukciju na svom stambenom objektu, tri obitelji su nastavile gradnju svog doma, a njih 21 je kupilo svoju prvu nekretninu“, kazala nam je Sandrin te najavila da bi novi Javni poziv za 2022. godinu trebao biti objavljen početkom ožujka, a zajedno s obrascima i potrebnom dokumentacijom, bit će objavljen na gradskoj mrežnoj stranici.

Također doznajemo da će u suradnji Grada Pakraca i Savjeta mladih Grada Pakraca krajem  veljače biti održana stručni skup za javnost na kojoj će sudjelovati i predstavnici APN-a.

Tomislavovao 1 Small

Foto: arhiva Pakračkog lista