cesta rekonstrukcija Large

Do kraja mjeseca trebala bi započeti rekonstrukcija dijela županijske prometnice koja prolazi Trgom bana Josipa Jelačića i parkirališne površine uz nju. Riječ je o dijelu projekta kojim je planirana kompletna sanacija te prometnice od Spahijskog podruma u Strossmayerovoj ulici do „česme“ u Branimirovoj ulici, unutra kojeg bi trebao biti izgrađen kružni tok na trgu, na križanju sjeverozapadno od Vladikinog dvora, ali i spuštena razina Strossmayerove ulice kako bi se eliminirala stepenica na ulazu u Spahijski podrum čija građevinska rekonstrukcija je predviđena dogodine.

U ovoj fazi rekonstruirat će se ta prometnica u dužini od 120 metara u središnjem dijelu trga, od ulaza u kuriju Janković do kuće Dizep o čemu je potpisan ugovor s izvođačem, Poduzećem za ceste Sl. Brod. Grad će u iznosu od 265.000 kuna financirati izradu nosećeg sloja, a Županijska uprava za ceste u približno istom iznosu asfaltiranje. Radovi će obuhvatiti i parkirališnu površinu uz nju koja će uz manje vizualne promjene ostati jednako organizirana kao i do sada, dakle parkirat će se okomito na prometnicu. Bitnije promjene odnosit će se samo na prostor ispred Cubisma gdje više neće biti parkiralište već „ukockana“ pješačka staza koja će vozačima omogućavati preko obilježenog pješačkog nogostupa pristup parkiranim automobilima, odnosno pješačkoj zoni na trgu.

Prema ugovoru s izvođačem, radovi koji će započeti do kraja mjeseca trebali bi trajati 60 dana i vjerojatno će, bar povremeno, zahtijevati privremenu regulaciju prometa, što znači djelomično ili potpuno zatvaranje za promet što je nama Pakračanima, zahvaljujući aglomeraciji, već više od godinu dana normalno stanje.