IMG 0019

Oko 250 pakračkih srednjoškolaca, zajedno s profesorima, jutros je petnaestminutnom tjelovježbom na školskom igralištu obilježilo 10. rujna - Hrvatski olimpijski dan (HOD).
Danas se navršava točno 30 godina od utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, najviše sportske udruge u Hrvatskoj, a tim povodom 2007. godine utemeljen je Hrvatski olimpijski dan. Proizvoljnom sportskom aktivnošću raznih dobnih skupina, obilježava se širom Lijepe naše, a svih ovih godina iznimka nije niti Pakrac.

IMG 0020

„Cilj HOD-a je motiviranje građana svih dobnih skupina, posebice djece i mladih, na aktivno bavljenje sportom, zatim promicanje olimpijskih načela, razumijevanja, mira i solidarnosti među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja“, rekao nam je Mario Tušek, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi Pakrac.
Vrhunac proslave HOD-a je svečanost u Zagrebu na kojoj se najuspješnijim hrvatskim sportašicama i sportašima, kao i najvećima nadama našeg sporta uručuje Nagrada Dražen Petrović.
Hrvatski olimpijski odbor osnovali su nacionalni sportski savezi iz 26 olimpijskih sportova i tri sportske udruge. O privremenom priznanju HOO-a odlučeno je 17. siječnja 1992. godine u sjedištu MOO-a u Lausanne (Švicarska), a o tome su se usuglasili predsjednik Juan Antonio Samaranch i četiri dopredsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora. Spomenutom odlukom MOO je pozvao Hrvatski olimpijski odbor da s izabranim sportašicama i sportašima već 1992. godine sudjeluje na XV. izdanju Zimskih olimpijskih igara u francuskom Albertvilleu i na ljetnim Igrama XXV. olimpijade u Barceloni.

IMG 0021

IMG 0033

IMG 0032