banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Pakracki list 591 nsl

Na našim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 591. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

Rujanski dolazak proljeća

Prema informacijama našeg županijskog stožera prvog dana rujna nitko u Pakracu nije bio bolestan od Covida 19. To je jako dobra vijest, osim po pitanju zdravstva i iz više razloga. Prvi je u tome što je nacionalni stožer dozvolio nižim razinama da djelomično selektivno primjenjuje propisane epidemiološke mjere, naročito kada je u pitanju školstvo. Konkretno to će značiti da će u ponedjeljak 1027 naših osnovaca i srednjoškolaca sjesti u svoje učeničke klupe. Grad će oživjeti, ne samo u terminima dolaska i odlaska u škole nego i uopće. Među 437 srednjoškolaca njih 200-tinjak će od ponedjeljka do petka, umjesto u svojim mjestima udaljenim 50 i više kilometara od Pakraca, živjeti kod nas. Ostane li stanje ovakvo uskoro će nam u grad povremeno dolaziti i stotinjak studenata naše više medicinske škole. Povratak na staro normalno tu, bar za sada, ne staje. Vratio nam se sport pa od ove jeseni na tribine smiju i gledatelji, kako na otvorena tako i u zatvorena borilišta. Od tog 1. rujna, ponovo su nam dostupni i unutarnji prostori popularnih kafića. To sada, dok je još ugodno na terasama, ne znači puno. No sjetite se koliko su nedostajali prošle zime, u vrijeme tromjesečne potpune zaključanosti. Od ovog vikenda ponovo možemo i u kino i na druge kulturne predstave. Potraje li ovakvo epidemiološko stanje vratit će nam se i sve aktivnosti naših brojnih udruga pa vjerojatno i omiljeni jesenski sajam. Puno je to živosti (i novaca!) i malih životnih radosti za koje smo unazad skoro jedne i pol godine bili uskraćeni. Neki će reći – kao da umjesto jeseni počinje proljeće.

Sve to će potrajati samo dok je ovako epidemiološko stanje, statistički na županiji po broju oboljelih, ali i hospitaliziranih što je jako bitno za bolnički sustav, više nego dvostruko bolje nego istoga dana lani. Stručnjaci kažu da bar dio zasluga za to ima cijepljenje, a dio provođenje epidemioloških mjera. Ugodna je stoga bila i vijest s državne razine Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da je Grad Pakrac početkom kolovoza po procijepljenosti (skoro svaki drugi odrasli stanovnik dvaput) bio najbolja jedinica lokalne samouprave u županiji i iznad državnog prosjeka. Dodatno veseli da je u kolovozu cijepljeno još 200-tinjak građana prvi put, odnosno 300-tinjak i drugi put. To je put da zadržimo dobro epidemiološko stanje i živost u pakračkim školama, na ulicama, sportskim i kulturološkim pozornicama, ali i kafićima, trgovinama, obrtničkim radnjama koji su za brojne naše sugrađana novčani izvor življenja. 

Sve u svemu puno je to razloga da se borimo i nadamo da će ovaj „rujanski dolazak proljeća“ potrajati.

TEMA BROJA - POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: U uvjetima olabavljenih epidemioloških mjera, odgovornost povećana svima

Više polaznika u dječjem vrtiću i Srednjoj školi Pakrac, a manje učenika u osnovnoj školi će doći u pakračke prosvjetne ustanove 6. rujna kada započinje nova školska (pedagoška) godina. No najvažnije je da će djeca u vrijeme pandemije doći u svoje prosvjetne ustanove gdje će ih, u uvjetima nešto olabavljenih epidemioloških mjera u odnosu na prošlu školsku godinu, dočekati njihovi učitelji,  nastavnici i odgojitelji.

U skladu s općim interesom, a to je da djeca budu u školama ili vrtićima, Ministarstvo je krajem kolovoza dalo osnovne smjernice za organizaciju nastave u epidemiološkim uvjetima koji će sukladno epidemiološkoj situaciji u svom kraju moći dopunjavati nadležni lokalni stožeri. U prošloj školskoj godini u pakračkim prosvjetnim ustanovama nije bilo potpunog zaključavanja i potpunog prelaska u nastavu na daljinu. Ono se pojavljivalo sporadično za pojedine razrede kao posljedice pojavljivanja individualnih oboljenja, radi čega su cijeli razredi završavali u samoizolaciji. Piše Darko Baronica

INTERVJU - DEAN NAGY DEKI: Naši aduti su lijep pogled, dobra hrana i odlična atmosfera

Tvrtka „Zeleni vrh“ u vlasništvu bračnog para Dalije i Deana Dekija Nagya već godinama upravlja Planinarskim domom na Omanovcu, omiljenim pakračkim izletištem i mjestom održavanja različitih manifestacija poput prošlog vikenda „Pozdrav ljetu“. Kako je odmaralište radilo prošle godine u vrijeme korone, a što se promijenilo ovog ljeta, tko su najčešći gosti, što rade prilikom višednevnog boravka, kakva je suradnja s ostalim pakračkim turističkim čimbenicima pitali smo Dekija.

OMANOVAC: Održan 4. festival „Pozdrav ljetu“

Unatoč hladnom vremenu, primjerenijem jeseni, zadnji vikend u kolovozu djelomično je održan šumski festival „Pozdrav ljetu“ koji se 4. godinu za redom organizira kod planinarskog doma na Omanovcu pod pokroviteljstvom Grada Pakraca i u partnerstvu s Turističkom zajednicom.   Piše Silvia Feltrin.

 

U novom broju još pišemo:

INDUSTRIJSKO DVORIŠTE „PAPUKA“: Parcele očišćene, čeka se početak izgradnje

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA: Konzervacija lokaliteta primarni cilj

KORONAVIRUS: Epidemiološka slika se ponovo pogoršava

PORAST PRODAJE NEKRETNINA: Mladi odlučni: „Bolje plaćati kredit nego stanarinu“

NOVA INVESTICIJA OPG-a BRINJAK: Svečano otvoren inovativni plastenik za uzgoj jagoda

TRGOVINA I SERVIS: Kraj mukama s kosilicama

SENDI BLISTALA NA UTRCI IZDRŽLJIVOSTI: Ostvarila san i u 15 sati istrčala 100 kilometara

POPIS STANOVNIŠTVA 2021: Imenovana lokalna tijela i odabrani popisivači i kontrolori

SJEĆANJE NA DR. IVANA ŠRETERA:  Humanist, mirotvorac, hrvatski domoljub

RADOVI NA AGLOMERACIJI: Na red došla Šuškova ulica

DRUGI ALBUM MATEJA PLAVČEKA: U osvajanje tržišta s 13 novih pjesama

MULTIKULTURALNO DRUŠTVO NA OMANOVCU: Dvanaest Europljana na usluzi lokalnoj zajednici

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić