rad spomenik

Članovi Moto kluba „Vitezovi tame“ jučer su započeli uređenje spomenika u pakračkim vinogradima podignutog 1996. godine na mjestu gdje su 29. prosinca 1991. godini u četničkoj zasjedi poginuli Marijan Kulhavi Foka i bjelovarski branitelji Ivan Bedeković, Anto Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš.

Kako je pojasnio predsjednik kluba Darko Filipin, u 25 godina kako je spomenik podignut tek je jednom osvježen bojom. U međuvremenu je njegova betonska podloga oštećena djelovanjem vremenskih prilika pa ju je potrebno temeljito izbrusiti, zagladiti „glet“ masom i ponovo obojiti. Nakon toga će vratiti očišćeno raspelo, krunicu koju je netko tamo ostavio te zanoviti baterijske uloške u trajnim lampionima. Pored toga, potrebno je zamijeniti nekoliko trulih letava na obližnjim klupama i obojiti ih kao i očistiti površinu oko spomenika opločenu betonskim opločnjacima od korova, mahovine i mulja.

brušenje

Mada im je Grad nudio pomoć u materijalu, odbili su je jer smatraju da njihov prijatelj, susjed i ratni zapovjednik, kao i poginuli bjelovarski suborci to zaslužuju. Osim toga, žele pokazati Bjelovarčanima koji u različitim prigodama obilaze mjesto pogibije svojih sugrađana da Pakrac cijeni njihov doprinos i žrtvu u obrani Pakraca. 

foka komemoracija

Uz Fileta, jučer su se posla primili Mario, Gašo, Bedi, Vinkec, Tadić i Kvisko, kako su se predstavili smatrajući da će to biti dovoljno. Mada će posao dobrovoljnim poslijepodnevnim akcijama dovršiti za tjedan dana, ono završno šminkanje će obaviti polovinom kolovoza kako bi simbolično spomenik obnovili za 19. kolovoz Dan pakračkih branitelja i početak organizirane obrane Pakraca.

Jučer ih je obišla i počastila osvježavajućim napicima i gradonačelnica Anamarija Blažević.   

ekipa