banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 585. broj Pakračkog lista.

naslovnica 585 1

Strpljenje

Za dva tjedna bit će točno godinu otkako smo po prvi put za djecu zatvorili škole i igrališta, za odrasle kafiće. Što smo sve od tada izgubili, odnosno dobili stvar je procjene svakog osobno.  

Lani u ožujka obilježavanje Dana Grada je bila prva veća manifestacija koja je stradala u doba epidemioloških mjera. Vjerojatno nitko nije tada razmišljao da puno bolje neće biti niti za godinu dana. Nažalost upravo je tako pa ćemo i ove godine svoj gradski rođendan obilježiti tek simbolično, najviše online. Kroz tih godinu dana smo već pomalo se navikli da druženja uglavnom nema. Ni onih dnevnih u kafiću, ni tjednih na sportskim igralištima, a još manje onih povremenih većih. Pri tome taj dio epidemije i nije najveće zlo posebice u odnosu na negativne ekonomske i zdravstvene posljedice. Stoga i ne čudi interes stanovništva za cijepljenjem kao jedinim rješenjem u borbi protiv virusa. No cjepivo stiže na kapaljku, a ništa bolje nije niti s informacijama o tome kada se može očekivati masovnije cijepljenje. Na županijskoj i lokalnoj razini o tome imaju preciznih informacija malo više od onih koje su već objavljene u medijima, ili ih pak dobivaju dan prije nego ono malo doza cjepiva. Svi se nadamo da će u ožujku po pitanju cijepljenja biti bolje pa da se tijekom proljeća vratimo svojim uobičajenim aktivnostima, navikama i potrebama.

Riješimo li se do ljeta zla korone, ostat će nam problem bagera koji se vođeni našim izvođačem na aglomeraciji ponašaju jednako kao i virus: sve ih je više i uvijek se iznova vraćaju na već jednom raskopane ulice pri čemu, kao i za cijepljenje, informacije dobivamo na kapaljke ili prekasno. Obećavaju da će do kraja godine, bar u središtu Pakraca, i ta priča biti završena. Jednako kao što naredni mjesec treba nakon skoro dvije godine biti završena i priča s modernizacijom našeg glavnog trga i ulice iz čega možemo zaključiti da sve jednom prođe, samo treba strpljenja. I tako nas kroz cijeli život pozivaju na strpljenje.    

Pred dva tjedna smo u javnost pustili naš redizajniran portal što vjerujemo da su mnogi naši svakodnevni čitatelji primijetili. To je od 6. listopada 2014. godine, kada je po prvi put pokrenut portal pakrackilist.hr, treća grafička verzija.

Po pitanju uredničke politike ne mijenja se ništa. I dalje ćemo pratiti sva događanja i pojave prvenstveno na području administrativne jedinice Grada Pakraca, odnosno u širem okruženju i RH koje se izravno odražavaju ili manifestiraju na život naših stanovnika. Pritom, čak i na uštrb brzine objavljivanja prednost ćemo dati provjerenim činjenicama omogućujući da se u potpunosti pouzdate u informacije koje ste pročitali na našem portalu. 

U tome nam je uvijek dobro došla vaša pomoć, sugestije i primjedbe pa su vam vrata našeg uredništva, kao i telefoni i mail adresa uvijek otvoreni, uz ogradu da ipak nismo ničiji propagandisti niti „taraba“ na koju lijepi tko što hoće, nego uredništvo koje ima zadaću biti filter koji za naše čitatelje razdvaja bitno od nevažnog, prihvatljivo od neprihvatljivog. Pri tome nećemo trčati za vašim klikovima koje ostvaruju senzacionalističke polutočne ili nepotpune informacije, već težiti objektivnoj informiranosti.  Nadamo se da ćemo se  na taj  način nastaviti družiti još i češće nego do sada.  

TEMA BROJA: KAKO SE MIJENJAO ŽIVOT NA GLAVNOM TRGU

Kroz desetljeća - živosti sve više, stanovnika sve manje

Već i površnom prolazniku kroz središte grada ovih dana je vidljivo da se radovi na modernizaciji glavnog gradskog trga, bana Josipa Jelačića i Ulici hrvatskih velikana, ukupne površine 8.120 četvornih metara, privode kraju. Nakon 21 mjesec, što manje što više, intenzivnih radova, velika većina građevinskih poslova je gotova, ili, kad je u pitanju opločavanje, na samom kraju. Najveći dio preostalih odnosi se na uređenje hortikulture i postavljanja urbane opreme (klupe, koševi, javna rasvjeta…) U gradskoj upravi i vlasti vjeruju da će sve, ili gotovo sve, biti završeno do Dana Grada, znači još neka dva ili tri tjedna, nakon čega će ovaj prostor u potpunosti biti vraćen građanima, ali po pitanju prometa u bitno izmijenjenom režimu, jer će veći dio samog trga i u potpunosti Ulice hrvatskih velikana biti rasterećen od automobilskog prometa. Piše: D. Baronica

INTERVJU: ANAMARIJA BLAŽEVIĆ, PAKRAČKA GRADONAČELNICA

Neobična i čudna godina ipak nije poremetila naše planove

Idući mjesec obilježavamo Josipovo, Dan Grada Pakraca. Shodno epidemiološkim mjerama, što nam je iskustvo od lani, ponovo će izostati neke ranije uobičajene aktivnosti i sadržaji. Već tradicionalno u našim lokalnim medijima, uoči tih dana objavljujemo razgovor s gradonačelnicom Anamarijom Blažević u kojem tražimo njenu ocjenu gradskih aktivnosti u prošloj godini, najavljujemo ovogodišnje, ali i o predstojećim lokalnim izborima.      

LJUDI I ŽIVOT: MUZEJSKA ZBIRKA MARKA DE MARTINIJA

Još ima „živih“ mojih natkasla i kredenaca

Svi oni rođeni u selima pakračke općine prije početka šezdesetih godina prošlog stoljeća imaju dva neopisivo različita života: onaj prije - život bez struje i onaj poslije - život sa strujom. Jedan od takvih je Marko De Martini, rođen 1942. godine, stolar u mirovini, koji je cjelokupni svoj život prije i poslije struje smjestio u pravi muzej uspomena, u nekoliko prostorija svoje kuće, u dio štaglja, ali i u kuću bivšeg svog učitelja, svog majstora stolara Marka Savija, koju je za svoj OPG kupio prije dvije godine sin Silvano. Piše: Duško Kliček

U novom broju još pišemo:  

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Uskoro gradske poticajne mjere za poljoprivrednike

PAKRAČKI UGOSTITELJI NISU ODUŠEVLJENI: Program „kave za van“ ostavio većinu kafića zaključanim

NOVI VLASNICI U PAPUKOVOM DVORIŠTU: Mali poduzetnici bi trebali nadomjestiti nekadašnji drvoprerađivački gigant

BOLNICA PAKRAC: Završena dva velika građevinska projekta

PRVI PUT NAKON RATA: U Pakracu ambulanta medicine rada

CIJEPLJENJE: U veljači tek manji broj cjepiva ambulantama

NOVOST U OPSKRBI PLINOM: Više brige Komunalcu, manje potrošačima

U VELJAČI: Veliko dobrovoljno razoružavanje građana

PROF. ANĐELKO LUCIĆ: Nakon silnih online rješenja, trebat ćemo djecu ponovo "zaraziti" sportom!

PROLAZ “PROTJERANIH KLINACA”: Ne izgleda više sjajno, ali pamtimo ga i volimo!

IZBOR NAJBOLJIH PAKRAČKIH SPORTAŠA U 2020. GODINI: U tri konkurencije 15 kandidata

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.