banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

GV veljača izvršna 

Radovi na aglomeraciji te sudbina zamišljenih velikih projekata su bile središnje točke aktualnog sata jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac.

Dr. Kristina Milek (HDZ) je pohvalila činjenicu da je izvođač radova na aglomeraciji napokon počeo posredstvom lokalnih medija izvješćivati o tijeku radova. No  pitala je zašto i dugo vremena nakon što radnici i strojevi odu iz neke ulice ostanu u njoj razne rupe, kao i zašto se površine na kojima je prije kopanja bila trava nakon toga zasipaju šljunkom.

Odgovorila je Marija Čar, voditeljica odsjeka za stambeno-komunalne poslove izjasnivši se da je Grad kao vanjski čimbenik projekta nemoćan. I ona postavlja na koordinaciji takva pitanja, ali adekvatnog odgovora nema. Naglasila je da i ona nakon završetka radova želi sve zelene površine nazad, kao i svako srušeno drvo ili uklonjen znak. Izvođač ima rok od tri godine za povratak na takvo stanje.

Obnova starih bolničkih objekata

Zoran Krejči (SDP) je pitao s obzirom na kraj mandata za dva velika projekta koji se spominju tijekom cijelog njegovog trajanja. Jedan se odnosi na  projekt obnove i prenamjene zgrade Prve zemaljska bolnice koji je sada u izradi projektne dokumentacije vrijedne 2,3 milijuna kuna, a drugi na zgradu bivše psihijatrije. Postoji li vizija kada će oni biti završeni i tko će financirati njihov rad, upitao je Krejči.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je odgovorila da se sadašnji troškovi izrade projektne dokumentacije financiraju iz programa „Slavonija“  a realno je za očekivati da će troškovi izgradnje i opremanja, oko 120 milijuna kuna biti sufinanciran iz sredstava EU. Ona vjeruje da je planirani projekt  koji spaja znanost i turizam samoodrživ, a kadra za njegovo provođenje ima dovoljno u Zdravstvenom veleučilištu Zagreb koje je već prisutan u Pakracu i našoj bolnici. Objekt bivše psihijatrije ima građevinsku dozvolu, a financiranje njene obnove je također zamišljeno sredstvima EU.

Drugo Krejčijevo pitanje odnosila se je na već davno najavljenu projekt izgradnje zatvorenih bazena na što je gradonačelnica rekla da takav projekt nije otpisan, ali, kao financijski samostalno neodrživ, niti živ i da Grad sada još uvijek nema takav fiskalni potencijal koji bi financirao njegov rad.

GV veljačasvi

Dragan Marin  je pitao u kojoj fazi je osamostaljivanje naše više fizioterapeutske škole koja sada djeluje u sklopu Zdravstvenog veleučilišta Zagreb na što mu je gradonačelnica odgovorila da bi se formiralo zasebno ustanova su neophodna  tri studija za što je sada problem prostor, a rješenje je već spomenuti zdravstveni-turistički centar u staroj bolnici. Drugo Marinovo pitanje se odnosilo na njegovu omiljenu temu, a to je pad broja stanovnika i probleme financiranja komunalne infrastrukture u uvjetima kada je sve manje potrošača. I gradonačelničin odgovor je već nešto što smo čuli da se ona po pitanju broja stanovnika ne oslanja na procjene Državnog zavoda za statistiku nego broj zdravstvenih osiguranika, kao i da problem broja stanovnika nije od jučer nego od Domovinskog rata, a infrastruktura se mora unapređivati.   

Ivan Fričer (HDZ) je tražio informaciju u kojoj je fazi projekt katastarske izmjere na što je dobio odgovora da je projekt završen što tiče terenskog rada  i financiranja te je sada na redu katastar i gruntovnica  na što Grad nema utjecaja. Miroslav Ivančić (HDZ) je pohvalno govorio o projektu „Poučne staze na Kalvariji“ na kojoj ima šetača pa problem postaje kapela sv. Vida koja prijeti urušavanjem  na što je Ana rekla da u suradnji sa župnikom je u planu njeno urušavanje u čemu će pomoći gradski komunalni pogon.

Za rušenje je predviđena i objekt bivše kuglane na pilani, proizlazi iz odgovora gradonačelnice na pitanje Zorana Hofmana (HDZ) jer bi na njenom mjestu trebao biti izgrađen montažni objekt za potrebe zimskog rada streličara. No ideja je svježa tako da konkretnih informacija nema.  

Neven Garača (SDP) je upozorio na jako loše stanje na parkirališnom prostoru ispred groblja na Gavrinici koje još uvijek nije asfaltirano, ali nije riješen niti problem odvodnje oborinskih voda, kao i na potrebu boljeg uređenja središnje staze kroz groblje.

I gradonačelnica priželjkuje rješenje problema parkirališta koje je u nadležnosti Županijske uprave za ceste i ističe da svake godine pišu na tu temu ŽUC-u te ih je jako obradovala informacije da to ide ove godine. Što se tiče staza problem je što na tom groblju jako mali broj korisnika plaća naknadu za održavanje što Komunalac u tom segmentu dovodi u financijski minus pri čemu je dodatni problem što Grad nije jedini vlasnik Komunalca.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.