U tri navrata u Požeško-slavonskoj županiji je do sada cijepljeno ukupno 980 osoba, uglavnom zdravstvenih radnika, zaposlenika i korisnika domova za starije osobe. Probno je cijepljeno 60 osoba u pet ambulanti obiteljske medicine. Cijepljenje će biti nastavljeno idućeg tjedna kada bi na našu županiju trebalo stići još 460 doza Pfizerovog cjepiva od čega će 382 doze biti namijenjene za drugo cijepljenje osobama koje su cijepljene prvom dozom 28. i 29. prosinca, doznajemo od epidemiologa dr. Ante Vitalie. On očekuje da će masovnije cijepljenje u ambulantama obiteljske medicine krenuti u veljači, a prvi na redu će biti starije osobe i bolesnici s kroničnim bolestima. Odaziv zdravstvenog osoblja na cijepljenje epidemiolog ocjenjuje zadovoljavajućim osim u bolnici Lipik gdje se u prvom navratu cijepljenju odazvalo samo 18 posto zaposlenika.

 

Na području Pakraca u petak je bilo 14 aktivnih oboljenja Covidom-19, a na području Lipika šest. Na covid odjelu pakračke bolnice u petak je bilo 7 hospitaliziranih pacijenata što je osjetno manje nego početkom godine kada se taj broj dnevno kretao između 15 i 18.

Na području cijele županije u petak je bilo 252 aktivnih oboljelih i oko te statističke brojke se krećemo već nekoliko dana što je za 70-tak manje nego na početku ove godine. Hospitaliziranih je bilo 49. Osjetno je manji pritisak i na testiranje pa se posljednjih dana testira između sto i 150 osoba što je skoro upola manje nego početkom godine. Razlog tome je manji broj osoba koji se testiraju radi odlaska ili povratka iz inozemstva o svom trošku i sada se većinom testiraju osobe s uputnicama. Kako je riječ o osobama s nekim od mogućih simptoma zaraze, stoga je i postotak pozitivnih još uvijek dosta visok, najčešće oko 20 posto, pojašnjava dr. Vitalia.

Zadovoljan je da se stanje iz dana u dan popravlja, a naročito činjenicom da je smirena situacija u staračkim domovima jer su u petak na cijeloj županiji bila aktivna samo dva oboljenja u tim ustanovama, u jednom manjem domu u Požegi. No on i dalje upozorava da opuštanju nema mjesta te poziva građane na pridržavanje svih mjera naročito oko obiteljskih i drugih privatnih brojnijih okupljanja.