studenti 1400x788 1 1024x614 c

Grad Pakrac će u ovoj studijskoj godini kroz četiri kriterija (socijalni, medicina, deficitarnost i redovni) stipendirati 45 studenata koji imaju prebivalište na području Grada Pakraca pri čemu 31 nastavlja stipendiranje, a 14 je novih.

Po socijalnom kriteriju stipendiju od 800 kuna mjesečno u ovoj studijskoj godini primat će  šestero studenata od kojih troje nastavljaju stipendiranje od lani, a isto toliko je novih. Po kriteriju stimuliranja studenata medicine (12.000 kuna godišnje), uz lanjskih sedmero, ove godine pridružio se jedan novi.

 

Po kriteriju deficitarnosti (trenutno su to studiji: rani i predškolski odgoj i obrazovanje, građevinarstvo te matematika i informatika - nastavnički smjer) dvoma lanjskim studentima s mjesečnom stipendijom od 800 kuna pridružio se jedan ovogodišnji. S po 400 kuna 10 mjeseci godišnje, počevši od listopada, stipendirat će se 19 redovnih studenata od lani i devetero novih.

Kao i lani, i ove godine u gradskom proračunu je za stipendiranje studenata predviđeno 300.000 kuna.

Kako doznajemo od Dubravke Špančić, stručne suradnice u gradskoj upravi zaduženoj za poslove stipendiranja, dvoje stipendista su u odgodi za diplomirati, a jedan je u odgodi radi primanja povoljnije stipendije tako da oni ove godine neće primati gradsku stipendiju.

Grad Pakrac je započeo sa stipendiranjem svojih studenata 2006. godine i od onda se sustav stalno nadograđuje. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 22. prosinca, prihvaćene su izmjene Odluke o stipendiranju. „Želimo se prilagoditi promjenama na tržištu rada, omogućiti studentima primanje stipendija za izvrsnost uz mirovanje i bez obveza vraćanja gradske stipendije, želimo im omogućiti zapošljavanje izvan Pakraca uz zadržavanje prebivališta na našem području, te prilagoditi imovinski cenzus za stipendije po socijalnom kriteriju“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević obrazlažući izmjene.