Iako je Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio rad ugostiteljskim objektima, koji su tako morali staviti ključ u bravu barem do 21. prosinca, u Pakracu se kava i topli napici „za van“ ipak mogu popiti na nekoliko lokacija u centru gradu.

Hotel Pakrac nudi piće za van koje se može naručiti i preuzeti na prozorčiću do glavne prometnice, Trga dr. Ivana Šretera. „Budući da smo zbog epidemioloških mjera morali zatvoriti kafić i restoran hotela za goste koji nisu smješteni u samom objektu, na ovaj način smo odlučili unijeti sugrađanima i malo božićne atmosfere u ovo neobično razdoblje“, rekla je voditeljica hotela Martina Terranova i dodala da su dojmovi pozitivni, ljudi većinom uzmu narudžbu u šetnji, željni druženja i svježeg zraka, no odaziv je ipak mali. U ponudi imaju kavu po cijeni od 7 do 9 kuna, čaj 8 kuna, te vruću čokoladu i kuhano vino, koji su i najpopularniji, po cijeni od 10 kuna.

Iako se više baziraju na hrani, „prava“ kava, iz kafe aparata, također se može uzeti za van i u „Zdravljaku“ u Bolničkoj ulici po cijeni od 7 do 8 kuna, capuccino je 9 kuna isto kao i čaj, a vruća čokolada 10 kuna, rekao je Selim Demiri, koji zajedno sa obitelji vodi ovaj lokal. „Ne može se usporediti promet prije ovih mjera i sada, no raditi se mora“, poručuje.

Najviše gužve ipak smo primijetili ispred kioska Tiska u Ulici Gojka Šuška, koji nudi tople napitke iz samoposlužnog aparata po cijeni od 5 kuna za kavu, 6 za capuccino, koliko dođe i kakao. Zaposlenik na kiosku, Damir Leš, kaže da se znatno povećala prodaja od kad su zatvoreni ugostiteljski objekti jer se prije prodavalo oko tridesetak napitaka dnevno, a sad stotinjak. „Nije kava kao iz kafića, ali može se popiti“, zaključuju okupljeni oko kioska koji osim na kavu, svrate svakodnevno i na čašicu razgovora o aktualnim gradskim temama.

Ovo su tri mjesta koje smo obišli. No njih u gradu zacijelo ima još, primjerice benzinske crpke. Očito je vrijeme za neke nove navike.