"Puno više puta će vas odbiti nego što će vam dati posao. Na to morate biti spremni. Ako ćete hodati modnom pistom, to morate naučiti, ako ćete raditi kao fotomodel, morate se naučiti ponašati pred kamerom. Na kraju, morate imati odličan portfelj odnosno 'book'. Njime se predstavljate klijentima i on mora biti slika vas kao modela", izjava je stanovitog momka iz modnog miljea, pogodna za uvod u razgovor s Ljubanom Garačom, 23-godišnjim Pakračaninom koji se posljednje vrijeme oprobava upravo pod svjetlima modnih reflektora.
Antropološki uredan što bi se reklo, ljubiteljima sporta poznat kao britki stoper NK „Lipika“, a ženskoj populaciji kao oku ugodan mladić, Ljuban se krajem 2019. godine pojavio u reklami uglednog eNVy rooma - hrvatskoj javnosti poznatih vrsnih kreatora večernjih haljina i vjenčanica. Taj angažman nije prošao nezamijećen pa smo ga stoga odlučili upitati: „otkud ti, dragi Ljubo, iz onog nogometnog blata odjednom u finom elegantnom odijelu i pod svjetlima reflektora?“

Snimanja za hrvatske uspješnike

„Prvotni cilj mi je bio samo nekakvo statiranje u TV reklamama ili slično pa sam se prijavio u jednu reklamnu agenciju i ušao u njihovu bazu podataka. Isto tako prijavio sam se na poziv agencije Sonic Models poznatog modnog menadžera Belizara Valića, koji su tražili nova lica i modele. Pozvan sam u Zagreb gdje sam odradio snimanje, nakon čega sam potpisao s njima četverogodišnji ugovor o suradnji. Nisu neke pare bile u pitanju, već agencijska skrb o meni kao modelu, jer imaju razgranatu mrežu po mnogim europskim i svjetskim destinacijama“, prepričava Ljuban pa kaže da su uslijedila razna snimanja po Hrvatskoj koja su služila zainteresiranim klijentima, poput Calzedonije, Varteksa i sličnih, da ga kao modela zavedu u vlastitu bazu podataka te prema potrebi aktiviraju.


S jednim od vodećih hrvatskih fotografa Donovanom Pavlekovićem snimio je u Zagrebu set fotografija za vlastiti book, a sudjelovao je i u snimanju TV reklame za proizvođača napitaka Vindiju, s Marijom Mlinarićem u glavnoj ulozi. Najozbiljniji posao, međutim, bilo je spomenuto studijsko snimanje za eNVy room. „Bili su zadovoljni odrađenim poslom koji je bio njihova suradnja s poznatom zlatarnicom Zaks, a fokus je bio na zaručničkom prstenju. Zvali su me potom na još jedno snimanje za vjenčane burme“, zadovoljan je Ljubo i tvrdi da osim osobne zadovoljštine niti financijski nije loše prošao. Općenito, kaže, novac je na ovoj razini „graničan“, dovoljan da pomogne svakodnevicu, no za nešto konkretnije treba više odricanja, davanja…

https://www.youtube.com/watch?v=hS2TAAkGxcU

Možda je malo kasno za karijeru

Sve ovo nalik je na uspješan put koji ne može omanuti. No, Ljuban je staložen momak koji stvari sagledava trezveno i svjestan je određenih ograničenja. „Realno, kasnim u neku ozbiljniju priču, jer za modeling je važno krenuti s 15,16 godina. Ja sam već na 23 i pomalo sam veteran u tom smislu. U najboljoj varijanti preda mnom je desetak godina bavljenja ovim poslom, a što potom? S druge strane, pred dovršetkom sam studija Upravnog prava u Požegi pa se nadam skorom zaposlenju, a onda je teško putovati po svijetu, mada se samo tako može ozbiljnije zaraditi“, priča i tvrdi da je zbog fakultetskih ispita već odbijao ponuđene gaže na Tajlandu i u Hong Kongu, a trenutno razmatra aktualnu ponudu iz turske modne prijestolnice Istanbula.


„Bez Milana, nema Pariza ni Londona, ovo ostalo je ipak razonoda“, kaže Ljuban koji će u budućnosti nastojati pomiriti egzistenciju i manekenstvo. Zadovoljan bi kaže bio i snimanjem TV reklama u Hrvatskoj, a uz posao bi valjalo snimiti i pokoji editorijal, poput primjerice onog nedavnog za Izabel Kovačić, suprugu našeg reprezentativca Matea Kovačića, i liniju njenih kupaćih kostima Lunilou. Takva i slična plaćena snimanja, s Ljubom u glavnoj ulozi, objavljena su u hrvatskim magazinima Story, Gloriji te u inozemnom Opium Red Men.


Kako bilo, godine koje su pred njim, ponudit će odgovore. Vrhunski book je na Instagramu, modni agenti vrebaju, a Ljubo je uskoro s diplomom u džepu. Ako stigne kakva ponuda što izuva iz cipela, prošetat će Ljuban i europskom pistom. U suprotnom, budućnost će graditi ovdje i - opet super. Uz fakultetsku naobrazbu neka te mjesta jednostavno čekaju. Nekakav poslić sigurno, a ono njegovo, na blatnjavom stoperu lokalnih nogometnih ligaša - pogotovo.