Od osam jučer pozitivnih uzoraka na koronavirus u našoj županiji, jedna je s prebivalištem na području Pakraca. Kako nam je potvrdio epidemiolog dr. Ante Vitalia riječ je o mlađoj osobi koja se zarazila u Daruvaru, a već prije pozitivnog testa je radi ranijeg kontakta sa zaraženom osobom bila u samoizolaciji.

Radi statističke metodologije razvrstavanja oboljelih po mjestu prebivališta teško je utvrditi da li je to peti, šesti ili neki drugi registrirani slučaj zaraze koronavirusom na našem lokalnom području jer neke osobe koje su bile zaražene, a rade u našim ustanovama, ili su se liječili u našim bolnicama, ili pak idu kod nas u školu, nisu imale prebivalište na području Pakraca i Lipika. S druge pak strane službena statistika nam je pripisala pojedina oboljenja osoba koje kod nas imaju boravište, a da nisu bili duže vrijeme prisutni u Pakracu i Lipiku.

Koliko nam je poznato do sada još nije registrirana pojava lokalne transmisije virusa što podrazumijeva da je zaražena osoba zarazila neku drugu.

U županiji, trenutno je aktivno 56 slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga 49 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 7 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 295 osoba, a ukupno je testirano 10.283 osobe. Na jučerašnjem testiranju obrađeno je 114 uzoraka, od kojih je 8 pozitivnih, izvijestio je stožer Civilne zaštite na županijskoj stranici.