Nakon pola godine, kao i u ostatku Hrvatske, pakrački učenici su se jutros vratili u svoje školske klupe. Nova školska godina je počela u ambijentu bitno drugačijem nego prijašnjih godina. Izostali su zajednički prvi satovi. I u srednjoj i u osnovnoj školi učenike su pred školom dočekali njihovi razrednici i drugo školsko osoblje te ih nakon obveznog mjerenja temperature i dezinfekcije odveli izravno u svoje učionice. Kontakti među učenicima u zajedničkim prostorima koji ne idu u iste razrede su svedeni na minimum.

U Srednjoj školi Pakrac je ovaj neuobičajeni početak školske godine prošao u izuzetno velikoj disciplini učenika, ističe Ljiljana Rupena Kelemen, zamjenica ravnatelja. Svi su došli u školu s maskama, mjere su shvatili ozbiljno i nastava je započela bez ikakvih problema.

Kako je više nego svaki treći polaznik Srednje škole Pakrac ujedno i korisnik učeničkog doma i u njemu su protekli tjedan proveli cijeli niz priprema za poprilično drugačiji način organizacije. Tijekom nedjelje i ponedjeljka prijepodne od 156 korisnika doma, izostao je samo jedan koji će zbog samoizolacije doći naknadno. Ostali su u sobama razmješteni na način da su „cimeri“ iz istog razreda. Prostor blagovaonice je povećan i na neke druge prostore tako da je postignuta distanca. U zajedničkim prostorima je dozvoljeno samo neophodno zadržavanje uz obvezu nošenje maski, rekla je Livija Grubišić, voditeljica doma.

U Osnovnu školu braće Radić došli su skoro svi od 615 učenika. I njih su pred školom dočekali razrednici koji su ih odveli u učionice. Ponovnim angažiranjem učeničkih stolova koji su lani zamijenjeni novima, osiguran je dovoljan broj klupa da svako dijete sjedi samo i na distanci te u učionicama nisu potrebne maske mada ih neka djeca, kao i učitelji, nose, rekla je ravnateljica Sanja Delač. Maske su obvezne u zajedničkim prostorima. Školskog zvona niti odmora među satovima nema tako da neće biti među učenicima međurazrednih kontakata.

Roditeljima koji su danas po prvi put u školu doveli djecu polaznike prvog razreda je omogućen ulazak u školu jednog roditelja po djetetu na zajednički sastanak. No već od sutra roditelji će djecu moći dopratiti samo do ulaza u školu. Mada su okolnosti drugačije nego inače, prvi dan protječe bez poteškoća i neuobičajeno velikoj tišini, kaže S. Delač. Roditeljskim sastankom s roditeljima polaznika 1. razreda poslijepodne će započeti školska godina i u osnovnoj glazbenoj školi Pakrac, a tijekom tjedna na isti način i za polaznike glazbenog vrtića. U ovom tjednu bit će održavana samo individualna nastava, a termine za pojedine učenike će učitelji dogovarati na daljinu. Detalji oko održavanja skupne nastave bit će dogovoreni naknadno, rekla je ravnateljica Alfreda Petani Grafina.