Radovi na zamjeni kanalizacijskih i vodovodnih cijevi u sklopu projekta aglomeracije u središtu grada, u Ulici hrvatskih velikana i Trgu bana Josipa Jelačića su pri kraju i na ta radilišta se od ponedjeljka vraćaju zaposlenici i strojevi Poduzeća za ceste na projektu modernizacije tih prometnica. No to ne znači da je kopanju u tom dijelu grada gotovo. Samo će biti zamijenjeni bageri izvođača.

Sada kopa HEP

U Ulici hrvatskih velikana HEP će počevši od zgrade Privredne banke Zagreb pa do kraja te ulice zamijeniti postojeće, ali zastarjele podzemne instalacije i kućne priključke. Za to će biti potrebno iskopati s obadvije strane rov dubine 80 centimetara i širine iskopa korpe bagera. Radovi će početi polovinom rujna, ovisno o dogovoru s izvođačima na aglomeraciji i trajat će desetak dana. U potpunosti ih financira HEP pri čemu neće biti oštećivanja fasada na kućama, a potrošači će dobiti stabilniju i sigurniju opskrbu, rekao je Edo Hanzl, upravitelj lipičkog pogona HEP-a.

Kraj radova u prosincu

U tu ulicu, kao i na trg vraćaju se i zaposlenici Poduzeća za ceste Slavonski brod koji će najprije iskopati na istočnoj strani ulice i trga rupe u koje će postaviti 15-ak nosača stupova buduće javne rasvjete, a potom i kanalice za odvodnju oborinskih voda. Nakon toga slijede pripreme i postavljanje betonskih opločnjaka. U sklopu uređenja te ulice istom metodom će biti uređeno i dvorište pokraj Turističke zajednice.

PZC nastavlja i s radovima na trgu gdje im je preostalo dovršetak izgradnje nekadašnjeg objekta stočne vage, odnosno u budućnosti dva prodajna prostora, veliki gradski sat, oglasni stup i urbana oprema koja se sastoji od drvenih klupa i koševa za smeće, jarbola za zastave te sadnja raznog raslinja. Kako je rekla Marija Čar, voditeljica odsjeka za graditeljstvo i komunalije u gradskoj upravi, sve to bi trebala biti gotovo do početka prosinca.

Spomenik do kraja mjeseca

Spomenik hrvatskim braniteljima na  južnoj strani trga je još jedno gradilište koje bi trebalo biti završeno ove jeseni, čak tijekom ovog mjeseca. Većina građevinskih i strojarskih radova je završena, isproban je sustav rasvjete i vodoopskrbe koji prolazi kroz spomeničku instalaciju kao važan dio ukupnog projekta. Čeka se specijalizirana tvrtka iz Varaždina koja treba nanijeti na građevinsku konstrukciju završni sloj te postaviti bakrenu ploču s pripadajućim natpisom, jarbole i posijati travu na okolno zemljište. 

U sklopu uređenja raznih segmenata trga ovog ljeta je dovršeno uređenje prilaza policiji na koje je, zajedno s postavljanjem prilazne rampe za invalide te izmjenom vrata na dvije garaže u suterenu, MUP utrošio oko pola milijuna kuna.