Od danas se počinju primjenjivati nove Odluke Stožera civilne zaštite RH, kao dio prve faze popuštanja mjera u borbi protiv koronavirusa, koje se odnose na ponovni rad trgovina, obrta, knjižnica, knjižara, muzeja… Slijedom toga, prošetali smo gradom i primijetili da su i pakračke ulice oživjele. Iako ima još trgovina i obrta koji ne rade, većina ih je ipak ponovno otvorila svoja vrata. Dakako, u nešto drugačijim uvjetima nego što je to bilo prije ove pandemije.

Svi otvoreni objekti dužni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a mjera se moraju držati i kupci, jer ako se pokaže da je epidemiološka situacija pod kontrolom, ovakav način rada će se nastaviti i ubuduće.

Korisnicima je otvorila vrata i pakračka gradska knjižnica, koja će biti otvorena radnim danom od 9 do 15.30 sati. U prostor knjižnice može ući najviše dvoje ljudi odjednom s tim da se ne može na odjele, već jedna djelatnica radi na primitku knjiga, a druga na izdavanju. Nakon što su knjige vraćene u knjižnicu, spremaju se u karantenu na 72 sata, poslije čega se brišu dezinfekcijskim sredstvom i vraćaju nazad na police. Kako nam je rekla ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider, bilo bi poželjno da korisnici što više koriste e-katalog knjižnice i tamo odaberu knjige koje bi pročitali, a onda ih putem telefona ili maila rezerviraju i zatim osobno podignu. Sve trenutno zadužene knjige su produžene do 30. svibnja, a do tada se neće ni naplaćivati zakasnina. Do daljnjega su otkazane igraonice i čitaonice za djecu u prostoru knjižnice, ali one se i dalje nastavljaju u virtualnom obliku na njihovoj internet stranici i facebook-u.

Iako je i pakrački muzej od danas otvoren za javnost, trenutno nemaju ništa u izložbenom postavu. Budući da ne smiju primati grupe posjetitelja, a i škole ne rade, nove izložbe i radionice za djecu su trenutno na čekanju, rekla nam je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik. Djelatnici se za to vrijeme bave istraživanjima, stručnim i znanstvenim obradama, te sređivanjima muzejske dokumentacije. Također, na njihovoj internetskoj stranici i facebook-u mogu se pronaći sve informacije o radu muzeja.

Kontaktirali smo i Autobusni kolodvor Pakrac gdje su nam rekli da od 19. ožujka sa kolodvora nije otišao (ni došao) niti jedan autobus, ali u planu je ponovno uspostavljanje autobusnih linija od 11. svibnja ako će početi škola za učenike nižih razreda.