„Cilj projekta je prilagodbom radnog vremena vrtića radnom vremenu roditelja i unaprjeđenjem usluga doprinijeti usklađivanju poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenim u programe predškolskog odgoja i obrazovanja. Razvojem postojećih i unaprjeđenjem novih i priuštivih dodatnih programa i sadržaja obuhvatit će se veći broj djece te osigurati jednake mogućnosti za svu djecu, neovisno o socioekonomskom statusu i mjestu stanovanja“, rekla je voditeljica projekta i stručna suradnica u LRA Poduzetničkom centru Pakrac Vanja Ražov na početnoj konferenciji projekta „Maslačak ispunjava želje“ održanoj danas u Gradskoj vijećnici  zgrade gradske uprave, a koji je Grad Pakrac kandidirao na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na program „Unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog obrazovanja“ te mu je odobreno 2.685.362,36 kuna. Projekt koji u stopostotnom iznosu financira Europski socijalni fond i državni proračun traje 30 mjeseci, a pripremio ga je Poduzetnički centar Pakrac u suradnji s Dječjim vrtićem “Maslačak”.

Govoreći o projektu Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“, istaknula je kako je mogućnost rada matičnog vrtića do 21 sat velika pomoć roditeljima, a tom dodatnom uslugom podignuta je kvaliteta predškolskog odgoja na još veću razinu pružajući našim sugrađanima mogućnost organiziranog smještaja djece uz pratnju stručnih osoba. Uz trenutno zaposlenih 39 djelatnika, kroz ovaj projekt pakrački vrtić dobiva dva stručna djelatnika, logopeda i pedagoga, dvije odgojiteljice te na pola radnog vremena spremačicu i pomoćnu kuharicu. Uz to, u vrtiću će se provoditi kraći program engleskog jezika, dramske i sportske igraonice, kao i rekreacija u prirodi, a bit će organizirana i igraonica za djecu koja nisu polaznici vrtića.

Pojašnjavajući rad vrtića do 21 sat kao dodatne usluge, ravnateljica Klobučar istaknula je kako nova vrtićka grupa u popodnevnoj smjeni nije fiksna, nego roditelji, ne samo iz Pakraca nego i iz okolnih naselja, djecu mogu u tom vremenu dovesti po potrebi, uz prethodnu najavu odgajateljicama.

„Ovim projektom podignuli smo razinu odgoja i obrazovanja u vrtiću visoko i ovo je novi početak za sve vrtiće koji su ušli u program Ministarstva demografije. Naša je dužnost kao osnivača brinuti o tom standardu i nakon završetka projekta. U zadnjih nekoliko godina predškolske ustanove, uz svoju odgojno-obrazovnu funkciju, postaju i uslužna djelatnost jer se roditelji u današnje vrijeme sve većih poslovnih obveza oslanjaju na rad odgajatelja. Puno smo ulagali u vrtiće što smatram da je ulaganje u našu budućnost jer želimo od naše djece napraviti dobre i pozitivne ljude koji će kasnije svojim radom i angažmanom učiniti našu lokalnu zajednicu još boljim mjestom za život“, rekla je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.