Završeni su radovi na energetskoj obnovi područnog vrtića Prekopakra, a  istovremeno započinju građevinski zahvati i na zgradi matičnog vrtića što je omogućeno sredstvima u iznosu oko 750.000 kuna odobrenih na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku usmjerenog na poboljšanje materijalnih uvjeta rada u predškolskim ustanovama koje je dobio Grad Pakrac. Uz to, Grad je uložio dodatnih oko 370.000 kuna svojih sredstava u modernizaciju vrtićkih objekata.

Tako je početkom ove godine kompletno postavljena nova stolarija na područnom vrtiću u Prekopakri te ugrađen novi sustav grijanja, uz toplinsku izolaciju tavana i podruma čiji su se radovi odvijali tijekom zimskih praznika. Uz to, postavljanjem novih vrata u glavnoj prostoriji vrtića, povezan je dnevni boravak sa sanitarnim čvorom te je nakon svih građevinskih zahvata prekopakranski vrtić kompletno okrečen. Kako je rekla Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“, na tom objektu u planu je još postaviti i nešto nove opreme za vanjsko igralište, a izgledom i funkcijom područnog vrtića, zadovoljne su i odgajateljice, ali i gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako su ovi radovi bili neophodni što je Grad Pakrac i ranije predvidio, pa je natječaj došao u pravi trenutak.

Dio sredstava bit će utrošen i na zgradu matičnog vrtića u Ulici Matice hrvatske gdje su danas počeli radovi na izmjeni sanitarnih čvorova, a uskoro će krenuti i radovi na postavljanju nove ograde oko matičnog vrtića koja će biti proširena na način da će ograda kompletno zatvarati cijeli objekt vrtića. Gradonačelnica Blažević najavila je kako će se, kao nastavak projekta, urediti i parkiralište ispred vrtića kako bi se izbjegla gužva koja se stvara kada roditelji dolaze po djecu. Istovremeno, postavit će se nadstrešnice na matičnom vrtiću te također urediti dječje igralište nadopunom certificiranih sprava. U međuvremenu je već postavljen video nadzor na matičnoj i zgradi područnog vrtića u Prekopakri.

Što se tiče građevinskih radova u matičnom vrtiću, ravnateljica Klobučar istaknula je skorašnje preinake prostora odnosno dodavanje još jedne prostorije dnevnog boravka koju će koristiti mališani u popodnevnoj smjeni, a potreba za dodatnim prostornim kapacitetom, pridržavajući se pedagoškog standarda, pokazala se još prošle godine za jaslički uzrast.

Gradonačelnica Blažević i ravnateljica Klobučar istaknule su kako su ulaganjem u objekte dječjih vrtića zasigurno poboljšani materijalni uvjeti, kao i kvaliteta održavanja  pedagoških standarda, a istovremeno se otvaraju nove obrazovno odgojne mogućnosti.

„Mislim da je ovo početak jednog novog vremena predškolskih ustanova na našem području, što smatram da će se s vremenom tek pokazati. Osim svoje odgojne funkcije, naši vrtići postaju i uslužna djelatnost te velika pomoć roditeljima. Naša obveza kao osnivača je pratiti trendove i potrebe roditelja i djece i osobno mislim da ulaganjem u najmanje stvaramo osobe i odgovorne građane koje želimo u lokalnoj zajednici, što je i Gradu prioritet u njegovom strateškom razvoju“, istaknula je gradonačelnica Blažević.