Piše: Duško Kliček

U 82. godini je nakon kratke i teške bolesti u noći na četvrtak umro dr. sc Ivan De Zan, profesor u mirovini, naš sugrađanin.

Rođen je Filipovcu, uz nekadašnju ciglanu, 1937. godine. U Pakracu je završio osnovnu i učiteljsku školu. Djetinjstvo je proveo uz Pakru, cestu i prugu oko današnje petlje, gdje je otkrivao i stjecao svoje prve ljubavi prema prirodi, prema biljnom i životinjskom svijetu kojima je posvetio cijeli svoj život. Dio te mladenačke ljubavi i sve ono što je naučio kroz život i školovanje zapisao je u mnoge svoje udžbenike, knjige, didaktičke materijale, znanstvene radove namijenjene učenicima srednjih i osnovnih škola, studentima i svima onima koji nose zavičaj i prirodu u srcu.

Kao djeci većine siromašnih roditelja pakračkog i lipičkog kraja, koji su željeli nastaviti školovanje, učiteljska škola je i Ivi bila jedini izbor,  a nakon završetka, osnovna škola u Donjem Čagliću prvo mu je radno mjesto. Sa suprugom Mirom, također učiteljicom, uz odgoj i školovanje djece Kornelije i Damira, učiteljski put ih je odnio u Ivanovo Selo, pa Grubišno Polje i napokon do Pakraca i gimnazije. Ivo se znanstveno usavršavao, a s nadarenim  učenicima, današnjim profesorima, doktorima, farmaceutima… radio je kroz grupu mladih biologa.

Višu pedagošku školu i Prirodoslovno-matematički fakultet završio je u Zagrebu. Tijekom radnog vijeka bio je zaposlen kao učitelj, nastavnik biologije i kemije, profesor biologije, prosvjetni savjetnik u Zavodu za školstvo Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske. Od 1987. godine radio je kao predavač, zatim kao docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine do 1998. bio je prodekan, a od 1998. dekan Učiteljske akademije Sveučilišta u Zagrebu. Bio je vanjski predavač na Fakultet prirodoslovno - matematičkih i odgojnih znanosti u Mostar, držao stručna predavanja  u Vinkovcima, Osijeku, Dubrovniku, Brodu, Zagrebu…

U znanstveno istraživačkom radu aktivno je sudjelovao od 1972. godine u unapređivanju odgoja i obrazovanja. Sudjelovao je u tri znanstvena projekta koje je financiralo Ministarstvo znanosti Republike Hrvatske. Objavio je 14 znanstvenih radova, 9 priopćenja na kongresima, napisao 32 udžbenika i ostalog didaktičkog materijala za osnovnu i srednju školu, 15 stručnih radova te 37 ostalih radova. Autor je monografije „Istraživačka nastava biologije“ i sveučilišnog udžbenika „Metodika nastave prirode i društva“. Za doprinos unapređivanju pedagoške teorije i prakse, te za sveukupan rad  od učitelja pa do sveučilišnog profesora, višestruko je nagrađivan.

Dobitnik je Godišnje nagrade „Ivan Filipović, Savezne Povelje pokreta „Znanost mladima“ i Velike povelje Narodne tehnike, a Županija Požeško-slavonska dodijelila mu je 2014. godine Nagradu za životno djelo.

Za vrijeme radnog vijeka, a u mirovini i više, sve do pred koji dan, Pakračani su ga susretali u trgovini, u kupovini novina, na ulici… kada je često znao zastati pa sa svojim bivšim učenicima i studentima, susjedima i sugrađanima izmijeniti pokoju riječ, ispričati ponešto iz svog života.

Grb Grada Pakraca za životno djelo, koji je dobio 2009. godine  je dio zahvale Grada svom zaslužnom sugrađaninu, jer, govoreći o svom životu znao je reći: „Nismo bili ništa drugačiji od današnje djece, ali, umjesto televizije i kompjutora mi smo vrijeme provodili na livadama, u šumi, u Pakri. Ribe smo lovili sepetom, kupali se, upoznavali biljni i životinjski svijet oko sebe pa u mojim udžbenicima ima i ponešto Pakraca i moje mladosti“. Dio toga ostavio je nama i onima koji dolaze, a sve ostalo nezapisano i neispričano odnio sa sobom.

Hvala mu.

Sprovod će biti održan na pakračkom Rimo-katoličkom groblju u subotu 5. siječnja s početkom u  14 sati.