Na površini pokraj Vatrogasnog doma u Ulici obale Petra Krešimira IV. danas je službeno otvoren prvi park za pse u Pakracu veličine oko 600 četvornih metara čime je završio projekt  „Vau park“ Osnovne glazbene škole Pakrac vrijednosti 21.000 kuna koji je INA odabrala za sufinanciranje na Ininom natječaju Zeleni pojas 2018.

Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, na početku kratke svečanosti pozdravila je zaposlenike glazbene škole, mlade iz Kluba mladih Aurora, djelatnike gradskog komunalnog pogona te predstavnike Dječjeg vijeća Grada Pakraca bez čijeg volonterskog rada i truda ovaj projekt ne bi zaživio ističući kako su upravo najmanji sugrađani važni zbog pozitivnog odnosa prema kućnim ljubimcima sa svim obvezama i odgovornostima koji on nosi. Petani Grafina je dodala kako je projekt nastao uz poticaj gradonačelnice Anamarije Blažević te zahvalila na povjerenju budući da je pakračka glazbena škola bila jedina takva koja se javila na natječaj i ostvarila pozitivnu ocjenu.

Na svečanom otvaranju, uz sudionike i volontere ovog hvalevrijednog projekta, bili su prisutni i najmanji sugrađani, djeca iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ te polaznici glazbenog vrtića i predškolskog solfeggija Osnovne glazbene škole Pakrac, koji su posebno za ovu priliku osmislili kratki glazbeni program, ali i izradili simpatične transparente s porukama o brizi za kućne ljubimce. Otvorenje nije prošlo i bez nekoliko sugrađana koji su došli sa svojim četveronožnim prijateljima.

Zadovoljstvo što je projekt zaživio te prihvaćen od sugrađana izrazila je gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je to bila želja Dječjeg gradskog vijeća, te će Grad Pakrac, kao poticaj razvijanju svijesti o udomljavanju pasa, subvencionirati svakog građanina koji odluči pružiti dom psu iz azila na Bučju.

"Vau park“ je zamišljen kao mjesto za kućne ljubimce i njihove vlasnike za druženje, edukaciju i razmjenu informacija, a ponajprije istrčavanje pasa koji su u stanovima. Za sada su na poligonu postavljeni tzv. slalom, most i tunel  za igru pasa, dvije klupe za sjedenje, dva koša za pseći izmet, jedan obični  koš, šest većih i pet manjih stabala koji će raditi hlad potreban i psima i  njihovim vlasnicima.

Na ulazu u park je postavljena ploča sa pravilima ponašanja, te Info ploča sa obavijesti vlasnicima po pitanju  njihovih obveza, a kasnije će se tamo objavljivati i razne informacije  važne za vlasnike pasa, poput Odluka Grada Pakraca o uvjetima i načinu  držanja kućnih ljubimaca i način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Kako su istaknuli sudionici projekta, park za pse postat će mjesto organiziranja predavanja na temu bolesti pasa, udomljavanja pasa iz skloništa "Bučje", edukacije djece iz vrtića, osnovne i glazbene škole i slično, a  s vremenom će se nadograđivati raznim novim agility spravama, ekološki prihvatljivim, te sadnjom grmlja i cvijeća, uvođenje pitke vode i rasvjete.