banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

„Danas ovdje stojimo pognute glave jer stojimo pred ljudima koji više nisu s nama, koji su dali ono najsvetije. Naša je obveza uvažavati ovo mjesto pijeteta, ali i obitelji poginulih. Mi smo oni koji ne smijemo da se ovi trenuci prisjećanja događaju od prigode do prigode nego da uistinu budemo karavan istine. Domovinski rat je temelj i vrijednost, a žrtva poginulih je najveća snaga hrvatske države. Budimo ponosni na naše prijatelje i budimo primjer generacijama koje dolaze i pokažimo im vrijednosti na kojima se temeljila naša država“, rekao je Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, danas u Kusonjama na obilježavanju 27. godišnjice pogibije 20 pripadnika 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova koji su na blagdan male Gospe, 1991. godine ubijeni u četničkoj zasjedi, a potom je dvije godine kasnije, od kukavički podmetnute mine, na istom mjestu stradalo još troje branitelja.

O tragičnim događajima koji su se prije 27 godina dogodili u Kusonjama prisjetio se i Tomislav Jurković, predsjednik Kluba veterana A satnije, dok je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula kako je krajnje vrijeme da se saznaju imena i procesuiraju krvnici dodavši kako je to nužno zbog svih nas, zbog obitelji poginulih, a posebno kao zalog budućnosti kako se takve tragedije više nikada ne ponove.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je da je naša dužnost ne samo odati pijetet ovim žrtvama i prenositi istinu, nego i učiniti sve kako nova generacija mladosti ne ode iz naše zemlje.

Okupljene goste i uzvanike pozdravio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekavši kako je pred nama vrijeme i dužnost urediti domovinu kakvu su sanjali naši branitelji. I on je istaknuo kako je na nama odgovornost, kako politike, tako i svakog stanovnika Hrvatske, postaviti vrijednosti koje su izgradile našu domovinu.

Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan, istaknuo je kako pravda za obitelji poginulih, ali i za sve nas, nije zadovoljena te kako nikada nije kasno za pronalaženje krivaca za zločin. Kao posebno značajno za ovo prisjećanje na herojski čin bjelovarskih branitelja istaknuo je činjenicu da su počast u Kusonjama došli odati i predstavnici učenika dviju bjelovarskih škola.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, rekao je kako je na nama da gradimo svoju zemlju, ali i prepoznamo današnje probleme i za njih iznalazimo rješenje. „Stoga smo na razini Vlade u protekle dvije godine učinili konkretne iskorake, a posebno kroz donošenje jakog zakonskog uporišta, propisivanje temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suvremena hrvatska država, obuhvaćeni svi hrvatski branitelji i stradalnici u jedinstveni pravni okvir i tim konkretnim mjerama odajemo priznanje žrtvi poginulih i nestalih i umrlih hrvatskih branitelja“, dodao je ministar Medved.

Obiteljima, gostima i uzvanicima obratio se i Miro Totgergeli, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, rekavši kako su zvjerstva koja su počinjena u Kusonjama plod iskonskog zla i pomračenih umova, zato prisjećanje na naše branitelje trebaju postati naš trajan spomen.

I ovogodišnja komemoracija započela je okupljanjem kod spomen obilježja Rakov Potok odakle je krenuo Mimohod istine prema kapelici Male Gospe gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja i poštovanja 23 poginulih.

Svečani ton obilježavanju dali su i članovi muške klape iz Bjelovara, a nakon završetka komemoracije svetu misu zadušnicu predvodio je msgr. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

FOTOGALERIJA

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić