Grad Pakrac je prošlog mjeseca kupio od privatnog prodavatelja kuću tik uz ulaz u Rimokatoličko groblje Pakrac kao i sedam okolnih katastarskih čestica u ukupnoj površini od nešto manje od dvije tisuće četvornih hvati. Za njih je platio 160.000 kuna.
Time je dobio oko sedam tisuća četvornih metara dvorišne i poljoprivredne površine uz sadašnju južnu ogradu dvorišta duž cijele njegove dužine, što će omogućiti u budućnosti proširivanje groblja cijelom tom stranom za oko 40 metara. Na aviosnimci Geoportala te čestice su označene brojevima (gledajući iz lijevog donjeg ugla) 769/3, 769/2, 769/4, 769/1, 768/3, 768/2 i 768/1 dok su one dvije sjevernije već u gradskom posjedu.


Kako nam je rekla gradonačelnica Anamarija Blažević trenutno Grad nema za ovo proširenje nikakvih konkretnih planova, već će se ono dovijati u narednom još nedefiniranom razdoblju. Do tada će se znati što su dodatne potrebe na groblju; možda nova grobna mjesta, sadržaji kojih sada nema poput zajedničke grobnice i slično, dodatno parkiralište ili reorganizacija ulaza.
U istom kupoprodajnom ugovoru otkupljena je za oko 8.000 kuna i čestica južno od mrtvačnice prema INI (veličine oko 1.700 četvornih metara - na snimci čestica broj 761) koja će još ove jeseni poslužiti za izgradnju nove 3,5 metara širine pješačko-biciklističke staze u Aleji kestenova o čemu ćemo pisati uskoro.
Novootkupljena kuća na ulazu u groblju već služi za privremeni smještaj samohrane majke s četvero djece.