Još samo danas i sutra (petak) se mogu predati zahtjevi za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata koji se zaprimaju u Uredu za urbanizam u zgradi „općine“ (2. kat).

Kako doznajemo od više referentice za prostorno uređenje Ljube Jaković iz pakračke ispostave Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije  tijekom prvog roka 2013. godine u pakrački ured zaprimljeno je 2938 predmeta, a tijekom dodatnog roka lani i ove godine još 68. Do sada je riješeno 1833 predmeta, 700 je preuzelo Ministarstvo u Zagrebu gdje ih oni i rješavaju, tako da je ostalo za riješiti nešto manje od 500. No, od  neriješenih predmeta, s obzirom da nitko ne pita za njih, očigledno se nikom i ne žuri, a jedan od razloga je i to što rješenje podrazumijeva plaćanje naknade za zadržavanje u prostoru te komunalnog i vodnog doprinosa. Neriješenih predmeta je realno i manje jer su neki vlasnici u međuvremenu odustali, a neki su naknadno pronašli dokumentaciju kojim dokazuju legalnost sagrađenog objekta.

Do kada će biti riješeni preostali, teško je reći jer se uz te predmete u ovom uredu rješavaju i tekući postupci. Do zastoja je došlo početkom godine kada je jedina referentica koja radi na postupku legalizacije bila više mjeseci na bolovanju, a iz Županije nije poslana nikakva zamjena.