Drago mi je da se družite na ovakav način. Neka se vidi naše prijateljstvo i sloga. Drago mi je da nas je više nego lani i volio bih da nas dogodine bude još i više. Povedite sa sobom i svoju djecu neka naše prijateljstvo prijeđe i na njih, poručio je rano poslijepodne na Omanovcu Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, i sam sudionik vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ otvarajući manifestaciju „Susret prijatelja – Bljesak 2018.“, središnje događanje obilježavanja 23-godišnjice „Bljeska“ koju organizira Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i Grad Pakrac.


Sudionike, brojne braniteljske udruge iz desetak gradova sjeverozapadne Hrvatske, ali i Primorsko-goranske županije i Rijeke, u ime organizatora je pozdravio je Miroslav Ivančić istakavši da mu je čast i ponos u gradu heroju ugostiti branitelje koji su uvijek u njega dobro došli.


Među braniteljima je posebno dobro pozdravljen Nikola Ivkanec, zapovjednik pakračke policijske postaje u vrijeme provođenja akcije „Bljesak“, 1.-4. svibnja 1995. godine. I on je naglasio zadovoljstvo što vidi da se branitelji druže i nakon 23 godine te okupljaju kao pobjednici upravo na mjestu na koje su u vrijeme četverogodišnje okupacije tako jako željeli doći.


Druženje branitelja potrajat će u opuštenoj atmosferi i sportskim igrama cijelo poslijepodne. Na pakračkoj kuglani je već održano natjecanje u kuglanju. Od 11 sati traje natjecanje u kuhanju čobanca, kao i natjecanje u pikadu i visećoj kuglani. Sudionike će na Omanovcu ispečenim volom počastiti Josip Škrinjar, prijatelj branitelj iz Čazme, odakle je i Hrvoje Horvat, branitelj pjesnik koji je na otvaranju pročitao svoje dvije pjesme posvećene ratnom Pakracu.


Kako je ispred organizatora istakao Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge organizatora, pobjednici natjecanja će dobiti diplome, a priznanja su na svečanosti otvaranja susreta dobilo desetak institucija i pojedinaca zaslužnih za dugogodišnje provođenje ove manifestacije, ali i druge oblike suradnje s pakračkim braniteljskim udrugama.

U sklopu obilježavanja „Bljeska“ kada je 1995. godine Pakrac definitivno oslobođen ovom akcijom, izaslanstva gradova i braniteljskih udruga su sinoć položili vijence za poginule branitelje na spomen obilježjima u Lipiku i Pakracu, a u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije je služena sveta misa za poginule branitelje.
Tijekom prethodnog tjedna održane su tradicionalne sportske manifestacije nazvane po ovoj vojno-redarstvenoj akciji: kuglački turnir, ribolovni kup i moto karavana, a 20. svibnja će biti i motocross utrka.

VIDI FOTOGALERIJU