Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji ogranak Pakrac, povodom Svjetskog dana bolesnika održala je danas redovnu godišnju skupštinu, u prostorijama pakračke bolnice, s ciljem osvrta na rad udruge u protekloj godini i predstavljanja plana aktivnosti i proračuna u tekućoj godini.

Skupštini su prisustvovali članovi udruge, dogradonačelnik Marijan Širac, dr. Oto Kraml kao predstavnik lipičkog ogranka udruge te vlč. Matija Juraković, koji je služio Svetu misu u bolničkoj kapelici prije održavanja sjednice. Nakon početnog pozdrava okupljenima od strane velečasnog, sjednicu je otvorila Melanija Huška, predsjednica pakračkog ogranka HUMST-a PB.

Od važnijih događaja u protekloj godini istaknula je prisustvovanje pakračkog ogranka HUMST-a PB na obilježavanju 20. obljetnice djelovanja njihove krovne organizacije u Požegi 25. veljače 2017. Od ostalih djelovanja udruge navedeno je održavanje Križnog puta u bolničkoj kapelici kroz korizmeno vrijeme kao i održavanje prostora oko tri križa na Kalvariji pri čemu se posebno zahvalila članicama lipičkog ogranka na odazivu i pomoći. Ograda oko tri križa postavljena je prije Uskrsa pri čemu se posebno zahvalila gosp. Turuku i tvrtki Usluga na donaciji u materijalu i obavljanju radova u iznosu od cca 12.000kn. Ova donacija, zajedno s novcem namaknutim od članarine i milodara značila je da nije bilo posezanja za odobrenim sredstvima iz gradskog proračuna. Akcija „Dobro je činiti dobro“ redovito se održavala svakog prvog petka u mjesecu. Povodom blagdana Uskrsa i Božića Caritasu župe Pakrac donirane su namirnice koje su podijeljene najpotrebitijima.

Osim financijskog izvješća koje je pokazalo tridesetak tisuća kuna u blagajni na kraju prošle godine, predstavljen je i plan rada za 2018. godinu kojim je predviđeno tradicionalno obilježavanje Dana bolesnika koji će ove godine biti održan u nedjelju pri čemu će se između dvije mise besplatno mjeriti razina šećera u krvi i krvni tlak u sklopu akcije „Dobro je činiti dobro“, nastavak održavanja Sveta tri križa i redovita karitativna aktivnost udruge.

Doktor Oto Kraml predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) Podružnice Pakrac, Lipik i Daruvar, osvrnuo se na problematiku osipanja postojećeg i poteškoće u nalaženju mlađeg članstva te ogranku Pakrac poželio njegovo skorije povećanje. Dogradonačelnik Marijan Širac se zahvalio udruzi na djelovanju, sveprisutnosti i promicanju vrijednosti bolnice. Također ih je pozvao da ukoliko imaju ideju za projekt da se prijave na javni poziv udrugama za financiranje projekata koji će biti raspisan unutar narednih 14 dana.