Članovi GO HDZ Pakrac sinoć su polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom obilježili godišnjicu rođenja prvog predsjednika HDZ-a općine Pakrac, dr. Ivana Šretera, kod njegove biste pokraj pakračke župne crkve.

Davor Huška, predsjednik GO HDZ-a Pakrac, rekao je kako je ovo samo skroman način odavanja počasti i zahvale čovjeku, našem sugrađaninu i prijatelju, prije svega humanisti i domoljubu koji je život dao za svoj grad i hrvatsku državu. Tom prilikom još jedanput je javno pozvao sve da jave bilo kakve informacije koje će pomoći u pronalasku posmrtnih ostataka dr. Šretera kako bi imao dostojanstveno mjesto počinka.

Dr. Ivan Šreter, specijalist fizijatar, rodio se 22. prosinca 1951. u Pakracu. Osnovnu školu završio je u Pakracu, srednju fizioterapeutsku školu u Lipiku, a diplomirao je i specijalizirao fizijatriju na Medicinskome fakultetu u Zagrebu.
U vremenu presudnom za osnivanje samostalne hrvatske države, postao je predsjednikom HDZ-a općine Pakrac i predsjednikom Regionalnog kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju. Na tim dužnostima djelovao je kao izrazito miroljubiva osoba, uvijek spreman za dijalog i kompromisna rješenja radi očuvanja mirnog suživota svih nacionalnih skupina u tome kraju. 18. kolovoza 1991. oteli su ga pobunjeni Srbi u Kukunjevcu te je najvjerojatnije odveden u logor Bučje. Prema nekim očevicima, bio je teško mučen, a posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine.

Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je nagradu "Ladislav Rakovac", a odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom. Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada nosi ime nagrada Ivan Šreter, u Pakracu je po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom Pakraca i postavljena mu je bista (19. ožujka 2009. godine) na platou između župne crkve UBDM i Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman koju je izradio hrvatski kipar, akademski umjetnik Tonko Fabris. O njemu je snimljen i dokumentarni film "Časnik mirotovorac" autora Dražena Bušića nastao u produkciji Zaklade "Dr. Ivan Šreter".