banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Obzirom na seriju prometnih nezgoda s tragičnim ishodima kojima smo putem medija svjedočili posljednjih dana, Policijske uprave širom Hrvatske, a među njima i PU požeško - slavonska, ovog vikenda provode pojačane aktivnosti na prometnicama usmjerene ponajviše na sprječavanje vožnje u alkoholiziranom stanju, nepoštivanje brzine, a poseban je naglasak stavljen na korištenje sigurnosnog pojasa na prednjem i zadnjem sjedištu automobila. Razlog više su i dječje sjedalice koje se često pozadi ne osiguravaju sigurnosnim pojasom,a kazne za takav prekršaj su 500 kuna. U Pakracu je prometna policija kontrolirala u noćnim satima na više punktova u gradu.

„Akcija se provodi na cijelom području naše policijske uprave. Na terenu su gotovo sve raspoložive snage i mogu reći da smo na požeškoj strani imali dosta intervencija s posljedicama po vozače“, rekla nam je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško – slavonske i dodala „ovakva akcija koja se provodi na terenu je nužnost jer se na cestama upravo zbog nepoštivanja ovih parametara koje kroz ovu akciju kontroliramo, tragedije i događaju. Ljude jednostavno moramo na neki načini prisilit da se drže temeljnih prometnih pravila. Jedna od mjera preventive je i rad s najmlađima pa prezentiramo školarcima od malih nogu prometni odgoj kako jednog dana ovakve represivne mjere više ne bi imale previše potrebe niti smisla“.

dsc_0242

Kako to izgleda na terenu svjedočili smo i osobno u društvu glasnogovornice Radić te pakračkih prometnih policajaca koji su do tad izvršili kontrolu nad desetak vozača i vozila među kod kojima nisu uočili prekršaje. Izdvojit ćemo dvojicu razgovorljivijih. Savo Prodanović iz Pakraca, samouvjereno je pristupio alkotestu „nije teško kad znaš da si čist. Inače sam discipliniran vozač, vežemo se i naprijed i pozadi, a niti ne pijem tako da mi ovakve kontrole ne smetaju, dapače.“

Mario Brdar, također Pakračanin, mladić od nekih dvadesetak godina, također je dobrog raspoloženja izašao iz auta i pristao na razgovor. Tek je na trenutak usporio, kao da ga je „presjeklo“ iznenadno prisjećanje na ispijeno pivo prije nekoliko sati koje je pošteno prijavio prije alkotesta. Srećom, „dreger“ je izbacio nule koje su mu vratile mirnoću, pa je Mario bio raspoložen i za izjavu i za fotografiranje.“Može sve. Kod mene je sve uredno, pazim kad vozim, poštujem propise, vežem se, no priznajem da za vezanje na zadnjem sjedištu nisam previše mario, od sad hoću.“

Tako su nam Pakračani eto, bar do nekih dva iza ponoći osvjetlali obraz. Subota navečer, sitan sat, brzina umjerena, a svi trijezni i vezani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić