miler 1

Pakračka Udruga za održivi razvoj, šport i rekreaciju „CRO OUTDOOR je u suradnji sa LRA Poduzetničkim centrom Pakrac kandidirala projekt pod nazivom „Ruralno je popularno“ koji je pozitivno ocijenjen te je udruzi odobren iznos od 75.000 kuna. Povodom toga su 15. prosinca u središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, svečano dodijeljeni ugovori za projekte usmjerene mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2021. godinu. Ugovore je uručila državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Kako nas je izvijestio Zvonimir Miler, predsjednik Udruge, riječ je o projektu koji je usmjeren prema mladima odnosno aktivno sudjelovanje mladih u društvu,  savjetovanje i informiranje mladih, organizacija slobodnog vremena mladih i podrška inicijativama mladih u zajednici, povećanje znanja i vještina, zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada te poticanje socijalnog uključivanja mladih (rad s mladima u NEET statusu. Grad Pakrac je partner na projektu kojeg sufinancira sa iznosom od 33.000 kuna namijenjenih za sufinanciranje plaće jedne novozaposlene mlade osobe, sukladno pravilima natječaja. Osim toga potporu projektu dala je i Turistička zajednica Grada Pakraca u iznosu od 4000 kuna za kupovinu opreme, istaknuo je Miler.

Osim zapošljavanja jedne osobe za provedbu projekta, osigurana su sredstva i za nabavu opreme za provedbu edukativnih aktivnosti „Sigurno kretanje i boravak mladih u prirodi“, „Zdravi turizam“ te opreme za provedbu aktivnosti „Upoznaj tradicijsku gastronomiju“. Uz to, osigurana su sredstva za dobivanje licenci za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, potpore za polaganje ispita za voditelja poslovnice turističke agencije (za dvije osobe), te za provedbu zasebne radionice u organizaciji HGSS-a „Sigurno kretanje i boravak mladih u prirodi“.

Projekt započinje 1. siječnja 2022. i provodit će se 12 mjeseci.

miler 2