banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije u prošloj godini, kao i svih godina od osnutka 1995., su sudjelovali na brojim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata na području naše županije, ali i šire.

Pri tom je svakako najvažnije obilježavanje razmjena zatočenika bučkog logora koja se u njihovoj organizaciji održava 16. siječnja, kao i ona koja se u veljači održava u povodu obilježavanja zatvaranja logora Stara Gradiška, istakao je predsjednik Dinko Miovec izvještavajući o lanjskom radu Udruge na njenoj skupštini što je jučer održana u vijećnici kurije Janković.

 

Govoreći i o radu, osim obilježavanja obljetnica, Miovec je naglasio i intenzivne aktivnosti koje provode u radu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, udruzi Hrvatski Feniks i Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika. Posebno poglavlje izvješća je bila kronologija njihovog rada na izgradnji i održavanju spomen obilježja „Logor Bučje“ u čemu im je pomoglo više pakračkih obrtnika i tvrtki, ali i članovi drugih udruga i pojedinci. Ono što je problem je članstvo: od 105 članova koje su imali 1995. godine, umrlo ih je 37.

Za lanjsku aktivnost potrošeno je oko 25.000 kuna, najviše za Bučje, oko 9.000 kuna, a prihodi su osigurani zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja (10.000) te proračunima Županije (2.000) i gradova Pakraca i Lipika po 4.000. Zbog epidemioloških mjera ove godine je u planu nešto manje aktivnost pa je i proračun smanjen na 16.000 kuna.

Rad udruge pozdravili su i pohvalili lipički gradonačelnik Vinko Kasana i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac ističući da će u gradskim upravama uvijek imati partnera, a potporu radu je iskazala i Jasna Jug, predsjednica udruge Hrvatski Feniks.

Pakračkom maratoncu Dušku Štrbcu, koji komemorativne aktivnosti na našem području često prati propagandnim maratonima je uručena zahvalnica za takav doprinos ovim manifestacijama.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.