Druženjem sa sugrađanima i učenicima pakračke osnovne i srednje škole danas su članovi Udruge slijepih Pakrac-Lipik u svojim prostorijama u Radićevoj ulici u Pakracu obilježili Dan bijelog štapa.

Tako su članovi udruge prezentirali svoje aktivnosti i pomagala koja koriste u svakodnevnom životu učenicima Srednje škole Pakrac koji su ih posjetili, a kako bi domaćinima zauzvrat pomogli, pakrački srednjoškolci zdravstvenog usmjerenja smješteni u učeničkom domu članovima su mjerili šećer i tlak. Obilježavanju Dana bijelog štapa pridružilo se i dvoje slijepih dječaka, učenika pakračke osnovne škole, koji su s učiteljicom došli podržati ovo druženje.

„Ovo obilježavanje koje organiziramo svake godine je jedno od prilika kojima želimo javnost upoznati s načinom života slijepih, ali i upozoriti na loš status koji imaju u Hrvatskoj. I dalje upozoravamo na sramotno mali inkluzivni dodatak na sljepoću koji iznosi od 420 kuna do 600 kuna, ovisno o kategoriji. Isto tako, slijepa djeca prilikom polaska u školu moraju na knjige na Brailleovom pismu i ostali prilagođeni pribor čekati i po godinu dana što je nedopustivo u današnje vrijeme“, rekao nam je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik.

Ova pakračko-lipička udruga ima 46 članova, većinom starije životne dobi čiji je prosjek više od 70 godina, te dva dječaka školskog uzrasta, ali bez obzira na dobnu starost članovi su aktivni u zajednici, a većinu sredstava koja dobiju ostvaruju putem raznih projekata na čije se natječaju redovito javljaju, ističe Kovačić.