svi nagrađeni

Maratonka Sendi Štrbac najbolja je sportašica Grada Pakraca, kuglač Niko Kalvi je najbolji mladi sportaš Grada, a rukometni trener Dean Nagy najbolji je sportski djelatnik u 2022. godini. To su rezultati tradicionalnog izbora sportaša grada koji je po 30. put proveo Pakrački list, a po 9. put u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca. Njima su jučer na svečanosti uručena priznanja.

U ovogodišnjem izboru sudjelovalo je 20 klubova, članica Sportske zajednice Grada Pakraca. Kako je to jučer objasnio Jasmin Ramić, tajnik Sportske zajednice, svi oni su imali mogućnost kandidirati svog sportaša ili nekog drugog stanovnika Grada Pakraca za ove nagrade nakon čega su između pristiglih kandidatura glasovali dodijelivši najboljem pet, drugoplasiranom tri, a i trećeplasiranom jedan bod.   

U konkurenciji za najboljeg sportaša/icu kandidata pristiglo je šest kandidatura: nogometaš Filip Dietzman, predlagač NK „Hajduk“; kuglač Niko Kalvi, predlagač KK „Slavonski banovac; rukometaš Karlo Kligl, predlagač  RK „Lipa“; streličar Dario Marošević, predlagač „SK „Kune“; tenisač Dario Perković, predlagač“ TK Pakrac i maratonka Sendi Štrbac, predlagač NK Slavonija Prekopakra. Najviše glasova, 68 od 95 mogućih dobila je Sendi Štrbac, članica Ultramaraton kluba „Mazator“ iz Slavonskog Broda. 

sendi

Najbolja sportašica Sendi Štrbac

Sendi Štrbac, reprezentativka Hrvatske i članica Ultramaraton kluba „Mazator“ iz Slavonskog Broda trčanjem se bavi od 2014. godine. Prije trčanja aktivno se bavila plesom, a trenirala je i karate i kickboxing.

A-normu i poziv izbornika u reprezentaciju izborila je 4. mjestom u Hrvatskoj u trčanju na 12 sati pri čemu je pretrčala 125,17 km. Hrvatski izbornik pakračku ultrašicu uvrstio je u žensku ultramaraton reprezentaciju Hrvatske za Europsko prvenstvo u trčanju održanom u rujnu u Veroni na 24 sata,  a u tom vremenu je pretrčala 185 kilometara.

Na Lapovac Backyard Ultra utrci u Našicama u lipnju Sendi je pretrčala 114 kilometara i u konkurenciji 68 natjecatelja ostala među trinaest najizdržljivijih, odnosno među pet posljednjih ženskih maratonki.

Sendi je trčala i PH na 100 km u Slavonskom Brodu gdje je zauzela 6. mjesto u poretku žena, te 18. mjesto u Hrvatskoj uključujući i mušku konkurenciju. Pretrčala je 100 km za 8 sati i 47 minuta. Odličnim nastupima i zapaženim rezultatima Sendi je promicala Pakrac diljem Hrvatske i Evrope, te pridonijela dodatnoj popularizaciji trčanja na našem području“ obrazložio jer NK Slavonija svoj prijedlog.

Priznanje  i nagradu u iznosu od 130 eura je Sendi uručila gradonačelnica Anamarija Blažević. 

niko i vlado

Mladi sportaš Niko Kalvi

U konkurenciji za najboljeg mladog sportaša kandidirani su: David Čatak, predlagač ŠRD „Pakrac“, Niko Kalvi, predlagač KK „Pakrac-Papuk“, Stjepan Kiš,  predlagač NK „Hajduk“,  Stefan Lenče, predlagač „MK „Pakrac-Lipik“ i  Marin Šimić, predlagač „RK „Lipa“. 

Najviše  56 od mogućih 95 bodova je dobio Niko Kalvi, kuglač KK „Pakrac-Papuk“. Niku je za ovo priznanje predložio njegov KK „Pakrac-Papuk“, a u obrazloženju ističu: Šesnaestogodišnji  Niko Kalvi  član je kuglačke reprezentacije Republike Hrvatske u kategoriji U18. U 2022. godini osvojio je 3. mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u konkurenciji mlađih juniora (mlađi od 18 godina) u dvije kategorije, 1x 120 hitaca i u sprintu. Kao član reprezentacije Hrvatske nastupao je na nekoliko međunarodnih turnira. Niko je u 2022 . godini iako ima samo 16 godina, iznimno uspješno nastupao i u 2. hrvatskoj ligi Istok za KK Slavonski banovac iz Pakraca (za koji igra na dvojnoj registraciji) te u 4. hrvatskoj ligi zona Požega za matični klub KK Pakrac Papuk, gdje je jedan od najuspješnijih kuglača lige, iako je vjerojatno i najmlađi natjecatelj. Uz izvrsna sportska dostignuća, Niko je odličan učenik 2. razreda daruvarske Gimnazije. Kuglanjem se bavi šest godina.

Niki je priznanje uručio Vladimir Gazića, direktora Poduzetničkog centra Pakraca, izdavača Pakračkog lista.

dean i mario

Sportski djelatnik Dean Nagy

U konkurenciji sportskih djelatnika kandidirani su: Mladen Lesičak, predlagač MK Pakrac-Lipik“, Željko Major, predlagač KK „Pakrac-Papuk“; Zoran Milaković, predlagač PD „Psunj“,  Dean Nagy, predlagač RK „Lipa“ i Miroslav Vondra, predlagač NK Hajduk Pakrac.

Za sportskog djelatnika Grada Pakraca za 2022. godinu najviše je glasova dobio Dean Nagy,  67  od mogućih 95.

Dean je kandidiran od strane Rukometnog kluba „LiPa“ koji u obrazloženju kandidature ističu: „Dean je trener seniorske ekipe Rukometnog kluba „LiPa“ Poznat kao Deki, svojevrsni je sinonim za rukomet u Pakracu. Uz rukomet je već dugi niz godina te je svojim nesebičnim požrtvovnim radom dizao rukomet stepenicu po stepenicu. Nekad je išao i preko granica svojih mogućnosti ne bi li osigurao svim naraštajima pakračko – lipičkog rukometa kvalitetan rast i razvoj. Uvijek nasmijan i vedar te uvijek spreman pomoći. Svojom karizmom postao je omiljeno lice našeg kraja te nema osobe koja ne zna za Deana. Iako nije uvijek bio aktivan u Klubu, uvijek je bio spreman dati poneki savjet ili konstruktivnu kritiku te zaista ne možemo zamisliti funkcioniranje Kluba bez njega. Osim što je u više navrata bio trener seniorske ekipe LiPe, bio je trener i u ŽRK „Lipik“ te i tamo ostavio neizbrisiv trag. Svojim rukometnim znanjem i svojim predanim radom u rukometu već dugi niz godina, Dean zaista zaslužuje da plaketa za najboljeg sportskog djelatnika ode u njegove ruke“.

Deanu je priznanje uručio Mario Lopar, predsjednik Sportske zajednice Grada Pakraca.

ramić i barać

Mali, a raznoliki i bogati

Zahvaljujući na priznanju u ime svih nagrađenih D. Nagy je rekao da živimo u maloj sredini i zato nastojimo da nešto iza nas ostane. Stoga su ove nagrade možda i potvrda da se u nekom dijelu u tome uspjelo. Tim više jer nekada izvan škole djeca nisu imala nikakvih organiziranih aktivnosti, a danas je to znatno drugačije.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je čestitala ne samo nagrađenima nego i nominiranima jer je i sama nominacija priznanje. Zahvalivši Pakračkom listu na tradiciji izbora staroj trideset godina, podsjetila je da su nagrađivani dolazili iz različitih sportova i udruga što pokazuje bogatstvo kojim, iako smo mali, raspolažemo.  Ponosni smo na sve naše sportaše i njihove rezultate koji su postignuti s malim financijskim sredstvima. Trudimo se da financijski to bude još bolje, rekla je gradonačelnica.

U 31 godina provedeno je 30 izbora (od 1996. godine odvojeno za Pakrac i Lipik), a od 2014. u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca samo za Pakrac.

Pri tom je  izabrano 26 pojedinca (po dva puta ribolovci Vesna Radanović i Dejan Vondrak, kuglač Darko Kir i kick boksačica Tihana Jirasek) te 22  pojedinaca po jednom koji su došli iz 11 sportova:  nogomet (8), (sportski ribolov (6), kuglanje (5), kick boksing, streličarstvo, rukomet i moto sport (2) te po jednom atletika, odbojka, brdski biciklizam i 13 klubova (po sedam puta NK Hajduk,  pet puta ŠRD Pakrac, tri puta KK Papuk, dva puta KBC „Pakrac“, SK „Kuna“, KK „Pakrac i RK „LiPa“ te po jedanput AK „Jedinstvo“ Poljana, OK Daruvar, NK Kamen Ingrad Velika,  MK Pakrac,  BK „Titan“, ŠRK „Trnje“ Zagreb“) od kojih četiri  nisu sa sjedištem na području Grada Pakraca.

publika najbolji sportaš