banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Hreansa u kuhinji

U skladu s program Ministarstva od ponedjeljka i prvog radnog dana u drugom polugodištu svih 589 učenika u pakračkoj Osnovnoj školi braće Radića ima besplatni obrok kojeg sufinancira s 10 kuna ukupnih troškova Vlada RH. Pod ukupnim troškovima podrazumijeva se nabavka namirnica, plaće zaposlenika koje rade njegovu pripremu i posluživanje i eventualne proteći troškovi osim troškova prijevoza po područnim školama.

Osim učenika u matičnoj zgradi, u projekt besplatnog školskog obroka je uključeno i 80-tak učenika u područnim školama u Prekopakri, Donjoj Obriježi i Badljevini.

Djeca jedu

Mada su mediji proteklih dana izvještavali o poteškoćama u organizaciji tog projekta u pojedinim školama. U Pakracu to nije bio slučaj. Razlog je u činjenici da je škola i ranije imala kuhinju sa tri kuharice, blagovaonicu  i praksu pripremanja toplih obroka za učenike koji su u prvom polugodištu ove školske godine uz nadoplatu roditelja od 5,5 kuna koristilo oko 440 učenika, kao i 19 učenika za ručak iz programa cjelodnevnog boravka, pojasnila je ravnateljica Sanja Delač.   S obzirom da je u program prehrane u školi uključeno dodatnih oko 140 učenika u kuhinji i blagovaonici te pojačanu prisutnost kuhane hrane ma meniju u kuhinji i blagovaonici nedostaje jedan kotao za kuhanje te nešto sitnog pribora poput zdjelica,  pribora za jelo i slično.  Za popunu tih nedostataka županija je odobrila školi 130.000 kuna i u tijeku je njihova nabava tako da ravnateljica očekuju do kraja mjeseca dolazak sitnog inventara, a u veljači i dodatni kotao za kuhanje. Ostat će problem premale blagovaonice te je distribucija hrane organizirana u četiri smjene, između 8,45 i 10,45 sati i njeno proširivanje će biti ugrađeno u prvo slijedeću nadogradnju škole, kaže S. Delač. Također tijekom proljeća će biti zaposlena i kuharica s pola radnog vremena.  

Sanja u kuhinji

Tako su pakrački osnovci u prvom tjednu nastave ove godine za školski obrok imali buhtle i čokoladnu mlijeko (ponedjeljak) pa dalje fino varivo, špagete, hot-dog te rezance sa sirom. Osmero djece ima zdravstveno ograničenje u prehrani te se po potrebi u dogovoru s roditeljima za njih priprema drugačiji meni.

Meni najvećim dijelom slažu kuharice, ali će se pratiti što djeca ne jedu te će se, uz uvažavanje zdrave i raznolike prehrane, on prilagođavati kako se hrana ne bi bacala, a djeca ostajala bez obroka. U odnosu na ranije menije, ovi će biti bogatiji jer Vladin program  predviđa više novca po obroku nego što je to bilo onih 5,5 kuna koliko su do sada plaćali roditelji, obećava ravnateljica.

Kuhinja

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić