Hrvatska je od ulaska u EU iz njenog proračuna primila 14,5 milijardi kuna više nego što je uplatila. Broj nezaposlenih se prepolovio, a broj zaposlenih porastao je za 96.000. S tim treba nastaviti, ali je za to potrebno vrijeme, rekao je Karlo Ressler, nositelj liste HDZ na izborima za Europski parlament sinoć na predizbornoj tribini ove stranke održane u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman. U izazovima kao što su migracije, terorizam, velike tehnološke, gospodarske, političke i društvene promjene na razini Europe moramo djelovati zajedno, jer s tim se problemima niti najveće europske države ne mogu nositi sami, naglasio je Ressler.


Govoreći o listi HDZ, njen nositelj je istaknuo tri ključna razlikovna elementa u odnosu na izbornu konkurenciju. Kao prvo to su jasne demokršćanske i narodnjačke vrijednosti te domoljublje. Pored toga Ressler je naglasio da hrvatske interese u Europi se može štititi samo znanjem i stručnošću i pri tom imati vjeru u Hrvatsku, a ne širiti atmosferu beznađa i besperspektivnosti.
Otvarajući jučerašnji skup Anamarija Blažević je istaknula da mi u Pakracu znamo što je EU parlament i EU fondovi. Naučili smo to još u pretpristupno vrijeme kada smo kroz EU fondove izgradili poduzetničku zonu i poduzetnički inkubator, a doslovno danas se provode projekti vrijedni 70 milijuna kuna od čega tri milijuna se financira iz gradskog proračuna, tri milijuna iz različitih hrvatskih izvora, a sve ostalo iz fondova EU nabrojavši pri tom energetsku obnovu stambenih zgrada i javnih objekata, vodoopskrbu te programe u vrtiću i „Zaželi“. Vjerujem da će naši kandidati osigurati nastavak dotoka sredstva, završila je Blažević.


U istom tonu je nastavio Vinko Kasana, predsjednik lipičkog HDZ-a spomenuvši 35 milijuna kuna iskorištenih sredstva EU na području Grada Lipika, ali i 450 milijuna kuna pripremljenih projekata, poželjevši da lista HDZ-a na europskim izborima osvoji postotak glasova koji HDZ inače ostvaruje u Pakracu i Lipiku, a to je, kako je rekao, oko 80 posto.
Građanima su se kratkim govorimo predstavili i ostali kandidati s takozvanog „zelenog“ (kontinentalna Hrvatska) dijela liste: Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić te Stjepan Adanić.
Skup je završio porukom dr. Željka Glavića, predsjednika ŽO HDZ Požeško-slavonske županije koji je naglasio da ove ljude ne šaljemo u da uče jezike, jer oni ih već znaju, niti da izgrađuju karijeru jer je već imaju, niti da izmišljaju politiku jer ta politika unutar HDZ-a već jasno postoji.
„Zelena lista“ prije dolaska u Pakrac je boravila prijepodne na Požeštini, tijekom poslijepodneva su obišli Dom hrvatskih veterana u Lipiku i lipičke toplice te s građanima popili kavu na pakračkoj tržnici.
Drugi dio liste HDZ-a, takozvani „plavi“ koju predvodi aktualna EU zastupnica Dubravka Šuica u županiju će doći početkom svibnja, najavljeno je jučer.