banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bit će održana sutra u Pakracu. Uobičajeno i najavljeno na sjednici će prisustvovati predsjednik Vlade Andrej Plenković te više ministara.

Tema ove sjednice Savjeta su turizam i zdravstvo, pa se očekuje dolazak resornih ministarstava Garija Capellija i dr. Milana Kujundžića, ali i još nekih poput ministra gospodarstva Darka Horvata te regionalnog razvitka i fondova EU Gabrijele Žalac.

Uobičajeno je da na sjednici prisustvuje pet slavonskih župana, te gradonačelnici gradova iz županije gdje se sjednica održava, a pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević će ovog puta biti i u ulozi domaćice.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je u ožujku 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada je održano pet sjednica, a posljednja 21. rujna u Belom Manastiru.

Hrvatski premijeri u Pakracu

Svi dosadašnji hrvatski premijeri iz redova HDZ-a bar jednom su mu vrijeme trajanja mandata posjetili Pakrac, dok SDP-ovi Ivica Račan i Zoran Milanović ne, kao niti nezavisni Tihomir Orešković.

Posljednji čelnik Vlade RH koji je boravio u Pakracu je bila Jadranka Kosor koja je u pratnji ministara Domagoja Ivana Miloševića i Đure Popijača prisustvovala svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac 19. ožujka 2011. godine priznavši s govornice da je u Pakracu rjeđe nego što bi željela. Nakon sjednice je otvorila pogon Elekte u pakračkoj poduzetničkoj zoni i odjurila za Zagreb.

Ivo Sanader je u funkciji premijera posjetio Pakrac 2. rujna 2005. godine kada je u pratnji ministra kulture Bože Biškupića obišao gradilište Hrvatskog doma gdje su ga ujedno upoznali i s planovima daljnje obnove pakračke župne crkve, a u gradskoj vijećnici sa sastao s čelnicima Grada i Županije, tada Davorom Huškom i Antom Bagarićem. Razgovaralo se o vodozahvatu Šumetlica i razminiranju.

U funkciji premijera Zlatko Mateša u Pakracu je boravio u listopadu 1996. godine kada je otvorio sajmište na Matkovcu te položio kamen temeljac za stambenu zgradu za hrvatske branitelje, takozvanu „uglovnicu“ i  spomen obilježje na pakračkom RKT groblju. S čelnicima Pakraca i Lipika Damirom Špančićem i Stjepanom Horvatom te županom Bagarićem, kao i čelnicima lokalnih tvrtki, u upravnoj zgradi Papuka razgovarao je o pomoći ovoj drvnoj industriji i lipičkoj staklani, kao i gospodarstvu općenito.

Nikica Valentić je kao premijer Pakrac posjetio dva dana nakon Bljeska, u svibnju 1995. godine i tada je otišao u pratnji više ministara na Gavrinicu da se uvjeri u povratak civilnog života i pravne države na donedavno okupiranom području.

Andrej Plenković je službeno boravio u Pakracu u sklopu predizborne kampanje za izbore za Europski parlament u travnju 2013. godine.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić