Miroslav Ivančić (HDZ) je novi predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, odlučili su jednoglasno gradski vijećnici na sjednici što je  održana poslijepodne. Za njegovog zamjenika iz redova HDZ-a imenovan je Vlado Eck, a iz redova oporbe SDP-ov Zoran Krejči.

Miroslav Ivančić, Vlado Eck, Saša Hejtmanek, Željka Pejša Božić, Kristina Milek, Ivan Frićer, Josip Delorenci, Robert Matijašević, Zoran Hofman i Igor Cavalli bit će naredne četiri godine vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću Pakrac. Ispred SDP-a to su Zoran Krejči, Mihajla Pavković, Dragan Marin i Neven Garača, potom nezavisni Damir Špančić, kao i Mirsada Popović Damjanović ispred SDSS.

U odnosu na  kandidacijske liste dvije su izmjene, obje iz istog razloga - nespojivosti dužnosti u izvršnoj i predstavničkoj vlasti pa je umjesto gradonačelnice Anemarije Blažević kao vijećnik ušao Igor Cavali, a umjesto zamjenika gradonačelnika iz redova srpske manjine Nikole Ivanovića ušla je Mirsada Popović Damjanović.

Odbori i komisije

Osim predsjednika i potpredsjednike vijećnici su imenovali četiri stalna odbora  i komisije. Tako su u Mandatnu komisiju imenovani Željka Pejša Božić (predsjednica), Robert Matijašević i Zoran Krejči.  U Komisiju za izbor i imenovanje su imenovani Dagan Marin  (predsjednik), Vlado Eck, Ivan Fričer, Igor Cavalli i Mirsada Popović Damjanović,  u Komisiju za statut i poslovnik su imenovani  Miroslav Ivančić  (predsjednik), Zoran Hofman, Saša Hejtmanek, Mihajla Pavković i Mirsada Popović Damjanović, u Odbor za financije i proračun za predsjednika je imenovan  Josip Delorenci, a članovi su Kristina Milek, Željka Pejša Božić, Neven Garača i Damir Špančić.

Sva imenovanja su postignuta konsenzusom na ranijim dogovorima, te su izglasana jednoglasno tako da je konstituirajući dio rada vijeća, koji je u ime sazivateljice Đurđe Babić,  predstojnice Vlade RH u Požeško-slavonskoj županiji, vodio Matija Lukić, trajao 30 minuta.

Zahvaljujući se na izboru novi predsjednik Miroslav Ivančić  je pozvao sve vijećnike na suradnju  poželio da rad bude jednako uspješan i tolerantan kao u prošlom sazivu.

Vijećnike je pozdravila i gradonačelnica Anamarija Blažević i uz uobičajene čestitke  istaknula da se veseli suradnji.

Radni dio

Osim izbora i imenovanje neophodnih za konstituiranje Vijeća, vijećnici su odradili i dvoje konkretne, mada tehničke,   točke dnevnog reda pa je tako jednoglasno usvojeno bez puno rasprave Odluku kojom se utvrđuju uvjeti i način preuzimanja podataka o dohocima i primicima iz evidencije o dohocima i primicima za pristupanje sustavu EDIP – zapravo sustavu Evidencija dohodaka i primitaka koji vodi Porezna uprava. Najveća korist od ove aplikacije osjetit će građani prilikom prijava za  korisnike socijalnog programa (stipendije, participacija cijene dječjih vrtića,  sve vrste socijalnih pomoći), za  čega   su bili obvezni pribaviti potvrde o prihodima iz Porezne uprave, istaknula je gradonačelnica.  Od sada, uz njihovu suglasnost, pristup podacima se omogućava  izravno ovlaštenim osobama (u Pakracu ona i voditelj odsjeka za financije Vinko Pečanić), uz obveze čuvanja tajne te građani više za tu namjenu neće morati vaditi papirnate potvrdu u Poreznoj upravi, ali niti trošiti novac jer je takva potvrda koštala 40 kuna.

Druga točka radnog dijela sjednice, također prihvaćena jednoglasno,  odnosila se je na  Odluku o izradi strategije prometnog razvoja grada Pakraca za čega bi financijska sredstva trebala biti osigurana iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto, dakle za pakrački proračun u tome nema troška.  Upravo zbog rokova  prijave na natječaj iz Mjere M07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine ova točka dnevnog reda je stavljena odmah na  konstituirajućoj  sjednici, pojasnila je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Obje odluke su podržali obadva kluba vijećnika, u ime HDZ-a novoizabrana predsjednica dr. Kristina Milek, a u ime Kluba SDP-a predsjednik Dragan Marin.

U raspravu se uključio i Neven Garača koji je naglasio da se tijekom većeg dijela prošlog mandata zalagao za takav dokument koji bi trebao riješiti među ostalim i sadašnju lošu regulaciju prometa preko Malog mosta. Damir Špančić se pak založio da se raskrižja na kojima su sada semafore zamjene kružnim tokom, Na ove prijedloge je odgovorila gradonačelnica istaknuvši da je upravo cilj izrade prometne strategije da se čuje mišljenje stručnjaka i u skladu s tim naprave sve izmjene u cilju poboljšanja prometa u gradu, a promjene će biti neminovne kada se dovrši uređenje gradskog središta koje će postati dijelom pješačke zone što će tražiti prerugulaciju prometa i ovo je prva radnja u tom cilju.

 Najavljene promjene, novi Passsat i povratak elektronskih materijala

Nakon iscrpljenog dnevnog reda  Damir Špančić je  najavio da je on danas došao na sjednicu Vijeće samo forme radi, a u buduće će ga zamijeniti Vjeko Anušić,  drugopostavljeni na nezavisnoj listi koju je on nosio.

Gradonačelnica Blažević, želeći spriječiti dezinformacije  vijećnike je obavijestila da uskoro izlazi operativni lising za gradski automobil Passat te da ne postoji zakonska mogućnost da ga se otkupi te će morati po istom modelu financiranja uzeti novi.

Za razliku od cijelog prošlog mandata konstituirajuća sjednica je sazvana klasičnom, a ne elektronskom poštom. Razlog je što vijećnici nisu još  zadužili prijenosna računala koja  su vratili vijećnici iz prošlog saziva što će biti napravljeno do iduće sjednice.