Marin Bedić i Luka Majstorović, učenici osmog razreda Osnovne škole braće Radića Pakrac, uz mentorstvo učitelja Martina Brkića, osvojili su 15. mjesto od ukupno 76 timova na Europskom regionalnom natjecanju iz edukacijske robotike MakeX European Open 2019. održanom proteklog vikenda u Zagrebu u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra.

Na zagrebačkom je natjecanju sudjelovalo više od 300 ljudi iz Hrvatske, Srbije i Kosova na predavanjima, radionicama i drugim aktivnostima, te se gotovo njih 200 natjecalo za pobjedu,  a kako nam je rekao učitelj Martin Brkić, učenici su sudjelovanje na ovom europskom regionalnom natjecanju ostvarili zahvaljujući Croatian Makers ligi u kojoj su tijekom godine sakupili dobre rezultate i ostvarili bodove za plasman.

Tema natjecanja za ovu godinu je bila “Zaštitnik grada” (City Guardian) i natjecatelji su rješavali tematske zadatke s ciljem održavanja i unapređenja fiktivnog grada (štednjom energije, sortiraju otpad, miču prepreke, recikliraju). Kako su nam rekli Marin i Luka, natjecanje je bilo zahtjevno jer su morali napraviti robota, programirati ga, rješavati zadatke logičkog razmišljanja, rješavati probleme poput pomicanja objekata ili prepoznavanja boja. Pripreme za takva natjecanja traju mjesecima, no kako kažu Marin i Luka, vole robotiku i nije im bio problem ostajati duže u školi kako bi se s učiteljem dodatno pripremali i vježbali.

„Ovo regionalno natjecanje je ipak viši rang natjecanja od dosadašnjih natjecanja na kojima su bili naši učenici jer traži više znanja i vještina, a osim učenika natjecali su se i odrasli, članovi različitih udruga koje promoviraju tehnologiju i inovacije. Zaista smo ponosni na naše učenike, prvenstveno na njihovu marljivost i dosljednost u radu“, dodao je učitelj Brkić.