„Pogled kroz školski prozor“ naziv je ovogodišnje priredbe koju su zajednički osmislili i pripremili učenici i učitelji Osnovne škole braće Radića Pakrac, a koja je sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman okupila brojne roditelje, braće, sestre, bake i djedove osnovnoškolaca koji su došli podržati svoje pjevače i glumce. Sinoćnjim svečanim programom završeno je obilježavanje 140. godišnjice školstva u Pakracu te 50. obljetnice od izgradnje današnje školske zgrade te su uz brojnu publiku među uzvanicima bili i bivši učitelji.

„I danas je obrazovanje najbolja investicija, uvjet razvoja i napretka, najbolja putovnica u budućnost. O važnosti obrazovanja za naš grad govore ove značajne obljetnice koje smo obilježili u protekla tri dana i koje su nas potaknule da se vratimo u prošlost. Naša škola je prolazila „kroz bure i oluje“, od „bijele labudice“ kako je nazivali u vrijeme njene izgradnje, do stradanja u Domovinskom ratu do ponovne izgradnje i dogradnje, pa sve do danas kad je nastojimo učiniti suvremenom i energetski učinkovitom. Međutim, škola nisu zidovi nego su to djelatnici, učitelji koju mogu odgovoriti svim izazovima. Danas sinergijom učenika, učitelja i roditelja stvaramo školu koja osluškuje učeničke potrebe“, rekla je Sanja Delač, ravnateljica pakračke osnovne škole, na početku svečanosti.

Čestitajući 50. rođendan škole gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je ponos na tradiciju školstva u Pakracu te ocijenila suradnju Grada i škole odličnom posebno u nastojanjima poboljšavanja uvjeta rada. „Osluškujemo potrebe učitelja i roditelja, ali najviše nam je stalo do mišljenja učenika zato pohvaljujem Dječje gradsko vijeće bez kojeg ne bilo mnogih akcija koje su se provodile u našem gradu“, dodala je gradonačelnica Blažević.

Iako je predbožićno vrijeme, ove godine učitelji i učenici osmislili su nešto drugačiji program, pa su umjesto prigodnog božićnog repertoara, plesom, glumom i pjesmom oživjeli prošla školska vremena, nekadašnje nastavne predmete, pokušali dočarati nekadašnje načine poučavanja i učenja kroz simpatične igrokaze, recitacije i skladbe.