Osnovna škola braće Radić Pakrac već godinu je dana dijelom projekta Erasmus+ KA1, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, kojima je cilj poboljšanje učenja i podučavanja i koji nudi nove mogućnosti za osoblje i učenike u razvoju novih znanja i vještina kroz suradnju s drugim ustanovama.


„Učimo, stvaramo, napredujemo“ naziv je projekta u kojem je pakračka osnovna škola nastojala unaprijediti kompetencije i vještine u radu s potencijalno darovitim učenicima te poboljšati kvalitetu rada učitelja na razini škole, a stečena znanja i vještine ugraditi u školski kurikulum.
Kako je projekt tekao proteklih godinu dana, kakva su znanja stečena te kakvi su njegovi rezultati moglo se čuti na završnoj konferenciji projekta koju su u holu Osnovne škole braće Radić danas poslijepodne održale ravnateljica škole Sanja Delač i profesorica psihologije Nataša Major.


Partner pakračkoj osnovnoj školi u ovom projektu bila je Češka škola Zakladni skoly Marie Curevich I u Pragu, koja sličan program provodi već tri godine, i s kojom je pakračka osnovna škola bila u redovitom kontaktu od rujna 2017 kada je partnerski projekt započeo. Kulminacija svega bila je razmjena iskustava i stečenih znanja u petodnevnom boravku u Pragu, za vrijeme kojeg su pakrački učitelji, stručni suradnici i ravnateljica pratili metode i rad stručnjaka s darovitim i nadarenim učenicima. Posjet školi partneru ponudio je bolji uvid u češki osnovnoškolski obrazovni sustav koji traje 9 godina i u kojem škole kao ustanove imaju veću slobodu i autonomiju u kreiranju nastavnih programa.

Gradonačelnica Anamarija Blažević, koja je uz roditelje i učitelje sudionike projekta prisustvovala konferenciji, pohvalila je napore i djelovanje ravnateljice i djelatnika pakračke osnovne škole u ovom projektu, te izrazila nadu da će stečena znanja primijeniti u redu s učenicima, a ravnateljica Sanja Delač potvrdila je da će se nastojati ponuditi pojačani program u nekim predmetima kao i u izvannastavnim aktivnostima.