U Gradskoj knjižnici jučer je u večernjim satima Povijesno društvo Pakrac – Lipik pred tridesetak zaljubljenika u povijest predstavilo svoj 10. jubilarni Zbornik, a predstavljen je i najnoviji udžbenik zavičajne povijesti pakračkog kraja za srednje škole autora Branka Križana.

„Povijesnu“ večer otvorila je gradonačelnica Anamarija Blažević sa zahvalom i osvrtom na minuli rad i 15 godina djelovanja društva što je rezultiralo zasluženim dobivanjem javnog priznanja, Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“, koje im je uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac u ožujku prošle godine.


Članica društva i ravnateljica Muzeja Pakrac Jelena Hihlik okupljenima je prezentirala presjek idejnog začetka, nastanka i dosadašnjeg petnaestogodišnjeg djelovanja društva. Od ideje pokojnog profesora povijesti Gojka Bosanca, „dobrog duha“ društva, preko njegovog utemeljenja u kojem je važnu ulogu imao prof. Stjepan Benković, ideje izdavanja zbornika kao glasila društva, pa sve do rezultata njihovog znanstvenog i terenskog rada koje možemo vidjeti u do sada objavljenim člancima objedinjenim u izdanim Zbornicima i na povijesnim lokalitetima u okolici koje su članovi svojim radom uredili poput srednjovjekovne crkve u Tornju.


Predsjednik Povijesnog društva Pakrac – Lipik prof. Stjepan Benković pred okupljenima je prošao kroz jubilarni zbornik, koji je rezultat zajedničkih napora 21 autora, i u kratkim crtama prezentirao 18 novih članaka koji na stručan i zanimljiv način obrađuju teme i ljude te ih tako spašavaju od zaborava. U njemu će čitatelji moći saznati o imenu Grada Pakraca kroz minula stoljeća, tko je bila Baka Roda, o arheološkim istraživanjima u Pakracu, kapeli sv. Ivana Nepomuka, lipičkom lječilištu i perivoju, župi Čaglić, pakračkim Pepeljugama kao i o lipičkom književniku Stjepanu Godiću o čijem će životu i radu autorica Nives Matijević održati predavanje 27. ožujka na predstavljanju zbornika u Lipiku.


Večer je kraju priveo prof. Branko Križan predstavljanjem novog udžbenika zavičajne povijesti za srednje škole koji obrađuje Pakrac u rasponu od ranog do kasnog srednjeg vijeka. Udžbenik je stvaran dvije godine, uz pomoć članova društva kao i mnogih drugih kojima je autor ovim putem želio zahvaliti na pomoći u ostvarenju ovog djela.