MHK 2022

U Gradskoj knjižnici Pakrac, ali i knjižnicama, knjižarama i nakladničkim kućama diljem Hrvatske, proteklog je vikenda započeo „Mjesec hrvatske knjige“, ove godine pod motom „Misli na sebe – čitaj!“, a biti će kao i uvijek obilježen raznim sadržajima, aktivnostima i pogodnostima kojim se pojačano promiču knjiga i kultura čitanja kao neizostavne sastavnice osobnog razvoja svakog pojedinca te društva u cjelini. Manifestaciju po odluci Ministarstva kulture i medija organiziraju Knjižnice grada Zagreba.

Osim popusta za godišnju članarinu srednjoškolcima i umirovljenicima, naša knjižnica će kroz narednih mjesec dana imati tri književna gostovanja, svakoga četvrtka će biti čitaonice za predškolce, srijeda je rezervirana za dokumentarne filmove, a tokom mjeseca možete sudjelovati u foto natječaju i poslati sliku svojeg omiljenog mjesta za čitanje.

Aludirajući na postojeću generacijsku podjelu kao što su generacija X, Y i Z, ovogodišnja se centralna tema manifestacije naziva Generacija K čime se naglasak stavlja dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Time se nastoji skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija čija su obilježja uglavnom usko vezana za pojavu digitalizacije, među kojima su učestalo korištenje mobitela, ekološka osviještenost, ali i osamljenost i zabrinutost.