104464334 101629608272783 6866488898460138828 n

Uz kultnu priču „Ježeva kućica“ Branka Ćopića te zanimljivog, zabavnog i originalnog nastavka „Ježeve kućice 2“ autorice Pakračanke Ljiljane Babac, Pakrac će dobiti i pravu ježevu kućicu te istoimeni crtani film zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija. Gradu Pakracu je u sklopu programa razvoja publike u kulturi odobreno 25.900 kuna za izgradnju Ježeve kućice dok je KPD „Sloga“ dobila 9.000 kuna za izradu crtanog filma.

Riječ je o projektu Grada Pakraca u suradnji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika koji će, osim što će donirati materijal, i izgraditi pravu malu Ježevu kućicu zajedničkom akcijom građana, djece i obrtnika, a bit će smještena u blizini područnog vrtića pod Kalvarijom. Kućica će biti napravljena od drveta, malih dimenzija da u nju mogu ući samo djeca, unutra će se nalaziti stol i stolice, a unutrašnjost ukrašena motivima ježa. Ispred kućice, u ježevom dvorištu, bit će izrađen veliki drveni stol i klupe gdje će se odvijati različite edukativne i zabavne aktivnosti.  

Kako nam je rekla Zrna Garača, viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU fondove u Gradu Pakracu, osmišljene aktivnosti za djecu su zaista raznovrsne, od različitih likovnih, plesnih, dramskih radionica i pričaonica uz animatore, a cilj je razviti novu publiku među populacijom djece od 1 do 11 godina i njihovih obitelji, razviti vještine čitanja i komunikacije, stvoriti i razvijati ljubav prema knjizi i čitanju, steći navike sudjelovanja u kulturno-umjetničkim programima, ali istovremeno promovirati priču ''Ježeva kućica 2'' naše pakračke autorice.  

S obzirom da će izgrađena Ježeva kućica biti otvorena za sve sugrađane, osim što će biti organizirani i kolektivni dolasci vrtićanaca i osnovnoškolaca, djeca će s roditeljima moći slobodno doći i posjetiti kućicu i dvorište u svako doba dana, za vrijeme trajanja programa, ali i nakon, dodala je Garača. Ugovor je potpisan i uskoro kreću radovi na izgradnji kućice, a o svim aktivnostima projekta građani će biti naknadno obaviješteni.

Uskoro i pakrački crtić „Ježeva kućica“

Iz istog ministarstva u sklopu programa vizualnih umjetnosti KPD „Sloga“ Pakrac odobreno je 9.000 kuna za izradu istoimenog crtanog filma. Kako nam je rekla Dubravka Špančić, u planu je napraviti crtić sličan onome kojeg su izradili prije dvije godine naziva „Banchi“ s likom pakračke kune čime bi Pakrac dobio još jedan lokalizirani crtani film i promidžbeni materijal, a detalje o načinu izrade crtića i budućim suradnicima još trebaju konkretizirati.

119456814 945811875912721 7340676091246954698 n