banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

svi glumci

Glumačka sekcija Kulturno-prosvjetnog društva „Sloga“, kao i lani, i ove godine je bila sudionik 61. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanom u dva vikenda studenog u Vodicama, a predstavila se 12. studenog sa svojom novom komedijom „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“. Riječ je o festivalu koji nakon selekcije prijavljenih predstava izabire najbolje za nastup na završnici u Vodicama koja okuplja najbolje hrvatske kazališne amaterske predstave nastale u tekućoj godini. Ove godine za završnicu je izabrano devet predstava među kojima i „Slogina“, a u nedjelju je, na proglašenju, nagrađena za najbolji originalni dramski tekst kojeg je napisala Dubravka Špančić, mada je predstava bila nominirana za još tri nagrade: najbolja ženska uloga, najbolja režija i najbolja predstava u cijelosti.

predstava u vodicama

Dubrovčani ponovili lanjski pakrački uspjeh

Ukupni pobjednik festivala je Kazališna družina "Kolarin" iz Dubrovnika predstavom "Mare Fjočica" koja je pokupila četiri nagrade čime je ponovila lanjski uspjeh naše Sloge“ kada su  predstavom-mjuziklom „Tko pjeva zlo ne misli“ u konkurenciji 16 kazališnih skupina iz svih krajeva Hrvatske, osvojila tri nagrade: David Stokić za najbolju sporednu mušku ulogu, Kristina Zednik za najbolju glavnu mušku ulogu, a pripala im je i ona najvažnija nagrada - za najbolju predstavu u cijelosti.  Također, imali su i lani još  dvije nominacije: Marta Filipović za najbolju glavnu žensku ulogu i Dubravka Špančić za najbolju režiju. Već samo uzastopno sudjelovanje na festivalu najboljih amaterskih kazališnih predstava u RH , a dodatne nagrade i nominacije, dokaz su kvalitetnog kontinuiranog rada ove mlade družine.

na klupi

Posebnosti našeg zavičaja

„U ovoj predstavi se ističu posebnosti našega zavičaja, one koje karakteriziraju našu Prekopakru, zavičajni govor naših starih i neke moralne odrednice, miješajući u duhu autorske slobode pokoji stvarni događaj, imena i prezimena (uz suglasnost obitelji) s izmišljenim ljubavnim i komičnim zapletom.  Cilj je bio, tijekom lockdowna u kojemu je tekst nastao pobuditi lijepa sjećanja „na baku i đedu“, na vrijeme njihovih sjećanja te ih pokušati razumjeti. Nadamo se da ćemo ovom predstavom potaknuti javnost na spoznaju koliko su nam važni i potrebni naši stari, koliko smo mi potrebni njima; za poticaj na aktivno sudjelovanje u životu naše zajednice i obitelji, za očuvanje njihova duševnoga zdravlja koje je gotovo jednako bitno kao i ono fizičko“, rekla je autorica i redateljica Dubravka Špančić.

za stolom

Kao glumci u predstavi nastupaju pakračkoj publici već poznate glumačke amaterke Greta Špančić, Kristina Zednik i Lara Zelenika, ali i u odnosu na raniji kazališni i filmski opus „Sloge“ debitanti Stela Major, Daron Lalić, Filip Škariot i Grgur Špančić.

U opremanju, osobito rekvizitima, kao i uvijek, reagirali su naši sugrađani od kojih u „Slogi“ sa zahvalnošću ističu: obitelji Mađaroši, Matijašević, Major, Kligl i Beriša, Maria Tušeka, KUD "Seljačka sloga“, Dubravku i Davorku, uz posebnu zahvalnost Ebony Lasić koja je oslikala kulise.

na prozoru

Zbog epidemioloških mjera predstava je u Pakracu prikazana samo jednom, 1. listopada, kada ju je opet zbog ograničenja vidjelo tek 70-tak osoba. Kada će predstava u Pakracu biti ponovo prikazana u Slogi zbog epidemioloških mjera nisu znali reći, ali ako to potraje još neko vrijeme objavit će na svojim mrežnim stranicama video snimku predstave (70-tak minuta) s pakračke premijere.

Festival u Vodicama se inače održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH uz stručnu selekciju i ocjenu profesionalnih kazališnih djelatnika i kritičara, a put u Vodice glumačke trupe kao pokrovitelj podržao je Grad Pakrac.

D. Špančić sloga

  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić