banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 Kruh nebeski plakat Medium

U Muzeju grada Pakraca 4. studenog u 18,30 sati bit će otvorena izložba „Kruh nebeski“ predstavljajući izuzetno vrijedne i rijetke molitvenike koji se čuvaju u Gradskom muzeju u Požegi, ali i one iz drugih ustanova i privatnih zbirki.

Riječ je o izložbi koja nam dolazi iz Požege gdje je bila prošloga mjeseca postavljena u njihovom Gradskom muzeju. Uz kustosicu Ljiljanu Marić izložbu supotpisuje i Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega, a na izložbi će biti  predstavljena 92 molitvenika, od kojih je najstariji iz 1681. godine. Bit će tu i molitvenika pronađenih na području Pakraca kao i najstarija krunica pronađena na hrvatskom tlu. Riječ je o krunici pronađenoj na arheološkom lokalitetu benediktinskog samostana Rudina, a datirana je na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Osim što će biti izložen kao muzejski eksponat “Kruh nebeski” je i skeniran pa će se moći i prelistati u digitalnom izdanju. Izložba je ovo koja u središte stavlja molitvenike, odnosno knjigu stoga je i dio ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Pakracu.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić