kostimirani Jankovići

Stručni skup u petak i brojni prigodni sadržaji u subotu u dvorištu kompleksa Janković sadržaj su ovogodišnje manifestacije „Tragom Jankovića“ koju po četvrti put organiziraju pakračke Osnovna glazbene škola, knjižnica  i muzej, uz pokroviteljstvo Grada Pakraca i sudjelovanje Udruge Mađara Pakrac.

Stručni skup u vijećnici kurije Janković će započeti pozdravnim govorima u 16 sati, a od 16,30 su na programu pet tematskih izlaganja stručnjaka predviđenih po 30 minuta vezanih uz život i djelovanje grofovske obitelji Janković ili vremena njihovog življenja u našim krajevima. Tako će magistar Ivan Roth iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i dr. sc. Ana Šitina iz Odjel za povijest umjetnosti Zadar govoriti o  „Naručiteljskoj djelatnosti plemićke obitelji Janković“  (16,30 sati). Pakrački profesor povijesti Stjepan Benković izlagat će na temu „Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika“ (17,00); magistrica Daniela Perković iz  Gimnazija Eugena Kumičića Opatija o „Oris (obris, kontura)  glazbenih zbivanja u Slavoniji od sredine 18. do sredine 19. stoljeća“ (17,30); magistrica Ivana Domanović iz Gradskog muzeja Požega na temu „Posljednja - dnevnik Ane Elizabete Janković“ (18,00) i na kraju naša Jelena  Hihlik na temu „Graditeljska aktivnost obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva“ (18,30).

jankovići kočija

Edukativna i zabavna subota

U subotu u kompleksu Janković će biti održano niz događanja koja bi nas trebala vratiti u 18. i 19. stoljeće pri čemu su prijepodnevna namijenjena djeci. S početkom u 11 sati učenici i učitelji osnovne škole će „Vrtlariti po vlastelinski“ što podrazumijeva sadnju  na prigodnoj gredici začinsko i ljekovito bilje. Od 12 sati u sklopu radionice „Izrađujemo gospodarski nakit“ će djeca izrađivati ovratnike, nekada obvezni dio grofovske odjeće. U 13 sati započinje „Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom“, proizvodima pakračke pivovare „Slavonika“. Od 14 sati na programu je „Ples i pjesma za pučanstvo“ što podrazumijeva nastup više hrvatskih i mađarskih KUD-ova koje organizira Društvo Mađara Pakraca. Od 15 sati konji i kočije s lipičke ergele će omogućiti građanima besplatnu vožnju kočijom po gradu. U 16 sati će započeti kostimirana šetnja po pakračkim ulicama u kojoj će dragovoljci pokazati građanima odjeću iz vremena obitelji Janković pri čemu su kostim grofice i grofa pakračko vlasništvo, a ostalo je posuđeno iz HNK Osijek.

Od 17 sati je na rasporedu „grofičina tombola“ u kojoj će metodom sreće pakrački OPG-ovi nagrađivati posjetitelje svojim proizvodima.

Manifestacije će završiti „Baroknom zabavom“ čiji početak je najavljen za 19 sati u sklopu koje će nastupiti „Podkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke. Kao što piše na plakatu „Za dobra jela kao i za prava domaća pića jamče, te za mnogobrojna posjet mole sa štovanjem“ organizatori i pokrovitelji, najavljuje Alfreda Grafina Petani, ravnateljica OGŠ Pakrac. 

jankovići zabava