Gradska knjižnica Pakrac i ove godine svojim aktivnostima i programom, uz pokroviteljstvo Grada Pakraca, obilježava Mjesec hrvatske knjige, manifestaciju koja više od dva desetljeća u brojnim knjižnicama Hrvatske promiče knjigu i čitanje kao važne društvene vrijednosti. Ove se godine Mjesec hrvatske knjige obilježava pod motom „Razlistaj se!“ i posvećen je 50. obljetnici obilježavanja Dana planeta Zemlje.

 

Program započinje u četvrtak 15. listopada predstavljanjem 11. Zbornika Povijesnog društva Pakrac – Lipik koje će biti održano u vijećnici kurije Janković, s početkom u 18 sati. Ovaj Zbornik je izdan još u ožujku, no zbog epidemioloških mjera nije doživio pakračku promociju. Uz njega. bit će predstavljeni udžbenici „Naš zavičaj: Grad Pakrac – Grad Lipik“, autorice Daliborke Duchač i „Pakrački kraj: zavičajna povijest za niže razrede osnovne škole“ autorice Daniele Crnković.

Za djecu od 4 do 7 godina, zadnja dva četvrtka u listopadu te prvog u studenom bit će organizirane pričaonice i radionice u prostoru knjižnice, uz obaveznu prethodnu prijavu. Na Facebook stranici knjižnice svi ljubitelji knjige će moći sudjelovati u nagradnom natječaju i nagradnoj igri, a 9. studenog bit će predstavljena aplikacija mKnjižnica koja će pojednostaviti komunikaciju korisnika s knjižnicom.

Kako doznajemo od ravnateljice Monike Lucić Fider, u Mjesecu hrvatske knjige knjižnica će poticati na čitanje različitim akcijama pa će tako prvašićima pakračke osnovne škole darovati besplatan upis, a srednjoškolci će dobiti popust na članarinu dok će oni zaboravni građani moći bez zakasnine vratiti posuđene knjige.