banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Zanimljivo predavanje naziva „Kako se grijalo, kuhalo, plakalo, kupalo i kakalo u srednjovjekovnim utvrdama i samostanima“ uglednog povjesničara i publicista Zdenka Samaržije bit će održano 22. studenog  u Gradskoj knjižnici Pakrac s  početkom u 18 sati.

Predavanje organiziraju Povijesno društvo Pakrac-Lipik, Muzej  grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac, a kako su nam organizatori rekli, sam naziv predavanja puno govori o temi, ali i popularnom pristupu, budući da je cilj srednji vijek približiti javnosti na zanimljiv i jednostavan način. Naglasak neće biti na velikim povijesnim događajima, nego na svakodnevnom životu običnih ljudi koji su u ono vrijeme živjeli na ovim našim prostorima. Kako je izgledao jedan prosječan dan jednog prosječnog redovnika, što su kuhali, kako (ni)su održavali svakodnevnu higijenu i još mnogo zanimljivih crtica iz srednjovjekovnog života.

Cilj ovakvog predavanja je učiniti kulturnu baštinu naših prostora poznatom svim zainteresiranim građanima i zaljubljenicima u povijest te dokazati kako povijest krije uistinu puno nevjerojatnih i zanimljivih priča.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.