„Ožiljci života“ naziv je nove i autobiografske knjige uglednog psihijatra prof. dr. Veljka Đorđevića koja je jučer pakračkoj publici predstavljena u gradskoj  vijećnici kurije Janković. Knjiga sadrži 25 priča nadahnutih stvarnim životom, a koje se bave tugom i gubitkom, ljubavi, ratom, otkrivaju njegova intimna razmišljanja i promišljanja svakodnevnih interakcija s ljudima, a jednu od priča autor je posvetio i Pakracu, točnije evakuaciji bolesnika iz pakračke psihijatrije 1991. godine.

Dr. Jadranka Pavić istaknula je kako je ova knjiga istovremeno jednostavna, svakodnevna, ali i jako duboka, rekavši kako se u autorovim pričama i događajima može svatko pronaći poruku, potaknuti na promišljanje o egzistencijalnim problemima i propitkivati o smislu života.

„Ove priče nastajale su godinama, nadahnute uvijek stvarnim događajima, ali svaka od njih kod čitatelja izaziva snažne emocije“, dodala je dr. Marijana Braš.

Uz novinara i urednika Glasa Koncila Vladu Čuturu, o knjizi je govorila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ističući zahvalnost i zadovoljstvo što su zagrebački gosti koji nisu prvi puta u Pakracu saživjeli i sa ožiljcima Pakračana, promovirajući branitelje, vrijednosti Domovinskog rata, ali i Pakrac danas.

„Ovih 25 priča su na neki način sukus ne samo mojih promišljanja nego i svih ljudi koji zapravo služe drugima jer naša struka uslužna. Samo stvaranjem toplog ljudskog odnosa u ovom nečovječnom svijetu možemo se emocionalno i racionalno razvijati i rasti. Zato sve ove priče imaju jednu poruku, a to je da budemo ljudi, da doživimo jedni druge i shvatimo da ne znamo kamo ćemo dospjeti“, istaknuo je autor dr. Đorđević.

Publika je imala priliku i čuti neke od upečatljivijih ulomaka iz knjige koje je interpretirala hrvatska glumica Natalija Đorđević.

Prije same promocije zagrebački gosti obišli su još jednom ruševnu zgradu pakračke psihijatrije, ovog puta zgradu je posjetila i glumica Natalija Đorđević, inače kćer dr. Đorđevića, koja nam je u kratkom razgovoru najavila kako će 14. rujna izvesti svoju monodramu naziva „Potrošeni snovi“ nastalu interpretacijom dramskog djela Antona Čehova "Višnjik" upravo u zgradi pakračke psihijatrije.

„Monodrama će biti izvedena u sklopu  6. Hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji koji će biti održan upravo u Pakracu, što će biti na neki način i moj poklon Pakračanima“, istaknula nam je Natalija.