IMG 7866 Medium

U prostorijama Gradske vijećnice u kompleksu kurije Janković članovi pakračke ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja su zaposlenicima Dječjeg vrtića Maslačak i ostalim prisutnima 16. siječnja predstavili mjere opreza i akcija prilikom potresa proizašle iz vlastitog iskustva spašavanja stradalih nakon razornih potresa kao primjerice jačine 6,3 prema Richterovoj skali koji je krajem 2020. godine zadesio Petrinju, Sisak i Glinu.

IMG 7862 Medium

Ravnateljica vrtića Katarina Lahovsky Kobetić prepoznala je ovo kao najbolji način edukacije kako reagirati i najsigurnije izvesti djecu iz objekta ukoliko dođe do novog potresa, dok su u sadržajnoj prezentaciji članovi pakračke ispostave na čelu sa Zvonimirom Milerom, pročelnikom požeškog HGSS-a, istaknuli važnost pripremljenosti na buduće potrese. „Naš cilj je djeci i vama koji radite s djecom približiti teške situacije koje se nažalost u životu događaju, kako biste na njih bili što spremniji na ispravnu reakciju“, rekao je između ostalog Miler.

IMG 7868 Medium

hgss naslovna

Svoje iskustvo, znanje i metode, kroz zanimljive vježbe HGSS-ovci će naknadno prenijeti djelatnicima i vrtićancima u matičnom i područnim vrtićima, a okupljeni su nakon prezentacije mogli pogledati i vozilo kojim idu na brojne akcije spašavanja.

IMG 7869 Medium

IMG 7870 Medium

U Hrvatskoj su potresi većinom zabilježeni na priobalnom dijelu između hrvatske i slovenske granice te južno prema Dubrovniku, a vrlo često zbog blizine epicentra događaju se i na Lastovu, no ne tako jakog intenziteta. Najstrašniji potres (7,6 po Richteru) u Hrvatskoj datira još od davne 1667. godine kada je pretvorio grad Dubrovnik u ruševine, a poginulo je preko 2.200 ljudi.