banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

bučje glavna

„Ovo je sveto mjesto koje ni jedan prolaznik ne smije zaobići, jer mora znati što se ovdje događalo, mora zastati i pokloniti se ljudima čije su slike danas na ovoj ploči, ali i svima onima koji su prošli kroz logor“, rekla je danas na Bučju pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević prilikom svečanog otvorenja Spomen područja „Logor Bučje“. U sklopu Spomen područja postavljena je i spomen-ploča s imenima i fotografijama ubijenih i nestalih logoraša logora Bučje koju su zajednički otkrili članovi njihovih obitelji.

Povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO „Bljesak”, otkrivanje ovog Spomen područja u spomen na sve stradalnike zloglasnog neprijateljskog logora, održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a inicijatori su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško –slavonske županije i Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“.

anamarija

Gradonačelnica Blažević, koja i sama već 32 godine iščekuje saznanja o sudbini svog djeda logoraša, izjavila je da o ovom mjestu treba govoriti i na njemu ne treba uzimati političke bodove. „Svi moramo znati što se ovdje događalo kako bi mogli i dalje tražiti istinu. Hvala svima koji njegujete i čuvate žrtvu hrvatskog naroda“, rekla je i dodala da će se na inicijativu županice Antonije Jozić, nastaviti uređivati ovo Spomen područje, jer je Bučje bilo mjesto spajanja branitelja s pakračko-lipičkog područja i branitelja s Požeštine 1991. godine. Također, pozvala je sve koji imaju ikakva saznanja o nestalima, neka jave, jer obitelji zaslužuju znati njihovu sudbinu.

turudić 1

Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije izjavio je da se logor Bučje može nazvati “labirintom logora”, zbog velikog broja mjesta zarobljavanja s područja cijele zapadne Slavonije, mučenja i premještanja logoraša. „Ovdje smo da njihovim obiteljima kažemo da razumijemo njihovu bol, patnju, svih ovih 30-ak godina. Križ koji oni nose je težak, a naš cilj je olakšati im nošenje tog križa. Nada i vjera su držale logoraše na životu, a nada i vjera u ovome trenutku vode obitelji naprijed da saznaju što je s njihovim najmilijima. Uz Božju pomoć ali i nas svih, vjerujem da ćemo to i otkriti“, rekao je Turudić uz obećanje da je obveza svih nas, do kraja našeg života tražiti informacije o nestalima uz poruku – da se ne zaboravi.

medved 1

Zahvalu i poštovanje obiteljima logoraša za sve ono što su pretrpjeli sve ove godine iskazao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekavši da se svakodnevno radi na pronalasku i razrješenju sudbina nestalih osoba, kako bi svaka obitelj koja traži svoje najmilije imala mjesto gdje će se moći pomoliti i zapaliti svijeću. „Naša Vlada usmjerena je svakim danom na stvaranje boljitka naše zemlje, a u donošenju teških odluka, u danas vrlo izazovnim vremenima, inspirirana je i ohrabrena žrtvom koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu i oni su nam nadahnuće“, rekao je Medved i dodao neka svi koji prolaze ovom cestom zastanu. Oni koji ne znaju, neka se poduče, a oni koji su zaboravili, neka se podsjete koliko je života palo za slobodu koju danas imamo.

Molitvu za sve ubijene i nestale predvodio je pakrački župnik Jozo Zorić koji je potom i blagoslovio otkrivenu Spomen ploču.

bučje svi

U spomen na sve ubijene i nestale logoraše vijence su položili i svijeće zapalili: obitelji ubijenih i nestalih logoraša zajedno s udrugama logoraša srpskih koncentracijskih logora, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno izaslanicom predsjednika Sabora, saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika, predvođeno Miroslavom Ivančićem i Slobodanom Katunarom, koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i vojske te svi ostali koji su željeli odati počast žrtvama logora Bučje.

IMG3152
IMG3151
IMG3148
IMG3149
IMG3140
IMG3130
IMG3126
IMG3122
IMG3115
IMG3119

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić