DSC 0014

Temeljem Javnog poziva Požeško-slavonske županije „Potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata za 2022. godinu“ objavljenog krajem rujna, 30. studenog u pakračkoj gradskoj vijećnici 23 pakračko-lipička poduzetnika potpisali su ugovore o bespovratnoj potpori, točnije sufinanciranju povećanih troškova grijanja na plin. Iznos potpore dokazan je priloženim plaćenim računima poduzetnika u navedenom razdoblju, s maksimalnim iznosom do najviše 20 tisuća kuna. Ugovori su potpisani u nazočnosti gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević i županice Antonije Jozić.

DSC 0008

Cilj ovog javnog poziva, na koji je pristiglo više od stotinu prijava, jest ublažavanje rizika energetskog siromaštva kod ciljanih subjekata u dijelu povećanja troškova potrošnje plina za mikro i male poduzetnike iz kategorije krajnjih kupaca koji nisu kućanstvo, a koji su ostvarili subvenciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sukladno Pozivu za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh.

DSC 0015

„Ovaj Javni poziv koji je provela Županija je stigao u pravo vrijeme kako bi olakšao turbulentna vremena za poduzetnike“, kazala je Blažević podsjetivši da Grad Pakrac sustavno pomaže lokalno poduzetništvo kroz program potpore poduzetnicima, osluškuje problematiku i reagira. Dodala je da će u sinergiji Vlade, Županije i Grada nadalje provoditi politiku u službi poduzetništva.

Obraćajući se nazočnima slično je poručila županica Antonija Jozić podsjetivši da je Vlada RH donijela paket mjera težak preko 20 milijardi kuna kojim se na razne načine nastoji pomoći među ostalim i poduzetnicima. Ovaj Javni poziv samo se nadovezao na potpore koje su poduzetnici već dobili od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

DSC 0003

DSC 0004

„Hvala vam na trudu, angažmanu i hrabrosti što ste poduzetnici u današnjim vremenima kada to nije lako. Vi ste onaj žilavi dio naše zajednice i države koji nas gura naprijed i svakako zaslužujete svu pažnju i pomoć ove vrste. Jako dobro znam kako Pakrac radi s poduzetnicima, a svojevremeno osnivanje Poduzetničkog centra Pakrac bila je nit vodilja svima nama u ostalim krajevima županije koji nismo morali otkrivati toplu vodu, već smo samo prekopirali uspješan projekt i primijenili ga u svojim sredinama“, rekla je Jozić.

DSC 0032

Nakon potpisivanja ugovora Blažević i Jozić su posjetile novouređeni prostor Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika u Tomislavovoj ulici u Pakracu. Tamo su ih primili predsjednik lokalnog UO Marko Štor i dopredsjednik Davor Lepka koji su goste kratko upoznali s povijesti obrtništva Pakraca i Lipika. Kako bi županica dobila uvid u rad prezentirali su joj godišnje aktivnosti, a kao svaki dobar gost županica se ponudila za buduće sufinanciranje Grahfesta, obrtničke priredbe u okviru Sajma Slavonski banovca, izrazivši želju da upravo ona potpiše prvi takav ugovor s pakračko-lipičkim obrtnicima. Govoreći o Udruženju obrtnika s tradicijom dugom 200 godina ustvrdila je ogromnu vrijednost te konstatirala da opstanak istog ne smije biti upitan.

DSC 0034

Završavajući posjet Pakracu županijska delegacija je s gradonačelnicom Blažević i u društvu pročelnice Ivane Šušnjić i Marijana Malogorskog, pročelnika odjela za graditeljstvo i stambeno komunalne poslove obišla aktivna gradilišta na području grada. Među ostalim obišli su Spahijski podrum, najnovije radove na prometnici na Trgu Ivana Pavla II, te asfaltiranja u ulici Alojzije Janković.

DSC 0043

DSC 0049